Vad är en indexfond?

 

Vad är en indexfond?

Indexfonder är ett perfekt sparform som alla fondsparare bör känna till. Det är en billig fondtyp som följer olika aktieindex.

Indexfonder & alternativet

Det finns många index. OMX30 är ett index som visar utvecklingen för Stockholmsbörsens 30 största bolag. En indexfond som följer OMX30 är alltså en fond som investerat i alla de 30 bolagen som ingår i detta index. Går OMX30 upp 1 % så går indexfonden också upp 1 %.

Eftersom ett  index styr vad fonden ska köpa, behövs ingen dyr fondförvaltning. Avgiften för indexfonder är alltså låg. Så låg att till och med nätmäklare som Avanza och Nordnet erbjuder gratis indexfonder!

Alternativet till indexfonder är aktivt förvaltade fonder. Där försöker en fondförvaltare välja ut aktier som han tror kommer att gå bättre än index. Det är dock mycket svårt och kostsamt att driva en aktiv fond. Kostnaderna äter upp en stor del av avkastningen och det är inte alls säkert att fondförvaltaren lyckas välja aktier som går bra.

Avgifter äter upp avkastning

Alla vet vi hur avgifterna äter upp vår avkastning. Sparar du i 20 år med en förvaltningsavgift på 1,5-2% så äter fondavgifterna upp 1/3 del ca av avkastningen.

Tänk om man som investerare istället för att avgifterna dras dagligen ur fonderna fick ett meddelande som löd: När du har sparat klart och säljer så tar vi på Banken och du och delar 70/30.

Den vinst du gjorde på 1 000 000 tar vi 300 000 kr för. Här pratar vi riskfritt satsande för säljarna på banken. Du riskerar dina pengar. Än värre slår avgifterna om du under sparperioden legat inne i en fallande marknad. Sin lön skall säljarna ha i vilket fall som helst. Hur länge tänker just du acceptera dessa villkor?

Här snackar vi bra lön för Bankens Säljare….. många kallar dem rådgivare…. de lär sig på sina kurser att sälja bankens egna dyra produkter som inte över tid är i närheten av index. DOM ÄR SÄLJARE Punkt Slut.

Vi rekommenderar varmt en gratis indexfond hos till exempel Avanza.

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *