Hållbara fonder – så sparar du miljövänligt

Det finns ett stort intresse idag att tänka hållbart. Hur kan vi använda jordens resurser utan att de tar slut eller påverkar vår planet negativt i framtiden? Det här tänket finns när vi köper mat, tankar bilen, väljer tygpåsen istället för plastkassen och källsorterar våra sopor. Men det går även att tänka på ett liknande sätt när det kommer till fonder och vilka fonder man väljer att investera i.

Vad är att spara hållbart?

Att spara hållbart innebär att man väljer att investera i fonder där bolagen jobbar grönt och har ett tydligt miljötänk. Vad som är hållbart kan förstås skilja sig från person till person, men gemensamt för många av de fonder som anses vara hållbara är att de försöker lämna ett så litet avtryck på miljön som möjligt. Det kan till exempel vara bolag med låg användning av fossila bränslen och ett lågt utsläpp av koldioxid. Det kan även vara bolag som är beredda på omställning om det skulle krävas mindre koldioxidutsläpp. 

Hållbara fonder kan också vara fonder som arbetar med transparens och ansvarsfullt ägande – alltså att det investeras i bolag med schyssta villkor för sina anställda och med en öppenhet som gör det enkelt att granska. 

Varför spara hållbart?  

Att spara hållbart blir mer populärt för varje år som går. Det går hand i hand med att konsumenter, privatpersoner och företag blir allt mer miljömedvetna och får ett ökat intresse för miljöfrågor. Då inser många att man även kan vara med och bidra till en gröna värld genom sitt sparande. 

Att spara hållbart ger dock inte bara intäkter på karma-kontot, det kan även ge intäkter på fondkontot. Många bolag som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor, både när det kommer till miljö-frågor och bra villkor för medarbetare och anställda, ser en bättre avkastning. Man ser särskilt att avkastningen blir bättre över tid eftersom bolagen ofta arbetar med långsiktiga lösningar.

Hitta hållbara fonder

När vi letar efter produkter som är bra för miljön i den vanliga mat-butiken brukar vi hålla ögonen öppna efter Svanen-märkta produkter. Med fonder fungerar det faktiskt precis likadant. Det finns nämligen Svanen-märkta fonder. En Svanen-märkt fond karaktäriseras av att den inte investerar i bolag som ingår i kontroversiella branschen och ständigt gör en analys av hållbarheten vid placeringar. En Svanen-märkt fond ska dessutom varje år meddela hur arbetet med hållbarhet har gått under året. Om man väljer en Svanen-märkt fond kan man alltså spara hållbart och känna sig trygg i sin gröna investering. 

Exempel på Svanen-märkta fonder: SEB Hållbarhetsfond Sverige, Skandia Sverige Hållbar, Swedbank Robur Humanfond och Handelsbanken Hållbar Energi.

Spara hållbart hos Avanza

Om du sparar i fonder hos Avanza har de ett verktyg utvecklat av Morningstar som gör det extra enkelt att hitta hållbara fonder. Fonder som har investerat i bolag med låg användning av fossila bränslen och lite utsläpp av koldioxid får ett löv som markering, ett hållbarhetslöv. När du söker på fonder hos Avanza kan du välja att bocka för hållbarhetslövet, då kommer du endast se fonder som är godkända enligt Morningstars modell. 

Det tar dock inte slut där. Morningstar hos Avanza erbjuder även verktyget Jordglober. Med Jordglober kan man se hur bolagen i fonden rankar när det kommer till hållbarhet, miljö och behandling av anställda. Jordglober jämför fonder med liknande profil med varandra för att ge dem ett betyg. 

Läs mer om Avanzas hållbara fonder här.

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *