ETF – börshandlad fond för alla tillgångsslag

ETF står för ”Exchange traded fund” och nämns allt mer i kapitalplaceringssammanhang. ETF förenar aktier och fonder och handlas på samma sätt som aktier på börsen och det går att exponera sig direkt mot specifika branscher, länder och tillgångar som man tror på. Fonden handlas och prissätts i realtid tillsammans med en courtageavgift, precis som med aktiehandel.

ETF – olika tillgångsslag

Med hjälp av en ETF kan du placera i nästan vilket tillgångslag som helst. De mest kända ETF:erna är  XACT Fonders Bull & Bear, som är ett verktyg för att spekulera i börs nedgång eller uppgång.

Andra intressanta placeringar du kan spekulera i med ETF är:

  • Oljepriset
  • Kryptovalutor, tex Bitcoin
  • Fastighetspriset
  • Olika råvaror såsom majs, kaffe, och spannmål
  • Metaller, tex stål, silver och guld

Du kan oftast satsa på såväl stigande som sjukande priser. Du hittar ett brett utbud av ETF:er hos nätmäklare som till exempel Avanza.

Populära ETF:er hos Avanza:

Fördelar med ETF:er

ETF är en dynamisk placering. Vanliga fonder tar vanligtvis flera dagar att sälja och köpa och du vet oftast inte till vilket pris din transaktion genomförs. Detta till skillnad från börshandlade fonder då försäljningen går blixtsnabbt.

ETF:er är tilltalande eftersom en ETF styrs givet ett marknadsindex som den är viktad mot. Man får en effektiv riskspridning om man väljer en ETF som placerar brett men man kan även ta del av mer specifika placeringscase på börsen.

ETF:en i sig är en fond med samma regelkrav som övriga fonder avseende på tillsynskrav och regler från finansinspektionen.  På det stora hela liknar många ETF vanliga indexfonder fast med lägre avgifter eftersom den inte är aktivt förvaltad.

Vanliga frågor och svar om EFT:er

Vad menar med EFT?

EFT:er, eller börshandlade fonder, är fonder som handlas, likt aktier, direkt på börsen. En EFT följer utvecklingen av till exempel ett index, en råvara eller en valuta. Hos många banker måste man. genomföra ett kortare test som säkerställer att man förstår hur EFT:er fungerar innan man kan börja handla.

Hur handlar man med EFT?

En EFT handlas likt aktier via din bank eller börsmäklare. Många av de traditionella storbankerna erbjuder EFT:er och även nischade banker som Avanza eller Nordnet.

Vad är skillnaden på en vanlig fond och en EFT?

En EFT handlas och prissätts, precis som en aktie, i realtid. Priset blir det pris som gäller i ögonblicket som ordern går igenom. En traditionell fond prissätts en gång om dagen. En EFT kan alltså ha olika pris underentreprenörer dag, medan en fond har samma pris.