Bitcoinfonder (ETF) – Så investerar du i kryptovalutor 

Intresset av att investera i kryptovalutor är stort. Det finns ett par olika sätt att investera i den här typen av valuta. Man kan till exempel investera direkt i kryptovalutor genom att köpa själva valutan. Ett annat alternativ är att investera i certifikat med exponering mot en viss kryptovaluta. Att investera direkt i en kryptovaluta anses av många vara en volatil och relativt riskfylld investering – det kan svänga snabbt och vi har historisk sett en rad olika kryptovalutor komma och gå. Ett annat alternativ är att investera i kryptofonder – det är vad vi kommer titta närmare på i den här texten. 

Bitcoin

Vad är en kryptofond?

Vi börjar från början, vad är egentligen en kryptofond? En kryptofond är en börshandlad fond (förkortat ETF) som är bunden till kryptovalutor. Den största kryptovalutan i världen är Bitcoin. Bitcoinfonder är alltså börshandlade fonder som är kopplade till just Bitcoin.

En kryptofond, eller specifikt en bitcoinfond, möjliggör alltså investering i Bitcoin och krypto utan att man behöver handla direkt med själva valutan. Innehavet köps och säljs på den traditionella börsen vilket gör det lättare att exponeras mot krypto och Bitcoin utan att behöva tänka på säkerhetsdetaljer kring digitala wallets, regelverk och andra tekniska faktorer som kommer med handel med kryptovalutor. Man kan helt enkelt använda traditionella börshandelsintrument. 

En kryptofond följer den aktuella kryptovalutans prisutveckling. Stiger priset på Bitcoin stiger alltså fondvärdet. 

Bitcoinfonder

Nedan har vi listat 11 bitcoinfonder som kan handlas på den amerikanska börsen. Det finns ett blandat utbud av kryptofonder runt om i världen som exponeras mot andra typer av kryptovalutor. 

I dagsläget kan man inte handla dessa fonder hos svenska fondmäklare som Avanza och Nordnet.

 • ARK 21Shares Bitcoin EFT
 • Bitwise Bitcoin EFT
 • Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust
 • Franklin Bitcoin EFT
 • Grayscale Bitcoin Trust
 • Hashdex Bitcoin EFT
 • Invesco Galaxy Bitcoin EFT
 • iShares Bitcoin Trust
 • Valkyrie Bitcoin Fund
 • VanEck Bitcoin Trust
 • WisdomTree Bitcoin Fund

Så kan du handla med krypto på den svenska börsen

Certifikat 

Hos börshandlare som Avanza och Nordnet kan man inte handla direkt med kryptovalutor, istället erbjuds handel med certifikat med exponering mot kryptovalutor. Certifikatet följer prisutvecklingen för den underliggande kryptovalutan. Investerar man i ett certifikat med exponering mot Bitcoin kommer alltså de investerade pengarna att följa Bitcoins prisutveckling. 

Certifikat innebär alltså att man inte köper faktiskt kryptovaluta, utan du exponerar bara din investering mot kryptovalutans prisutveckling. 

Exempel på Bitcoin-certifikat på Avanza:

Man kan investera i dessa certifikat på Avanza antingen genom ett ISK-konto eller ett AF-konto – alltså på samma sätt som man köper aktier och fonder hos börsmäklaren. 

Vanliga frågor och svar om bitcoinfonder och kryptofonder

Kan man köpa bitcoinfonder på Avanza?

Nej, i dagsläget kan man inte köpa bitcoinfonder eller kryptofonder på Avanza. Avanza erbjuder handel med certifikat exponerade mot kryptovalutor. Certifikatet följer kryptovalutans värde.

Vad är bitcoinfonder (EFT)?

Bitcoinfonder är börshandlade fonder som är kopplade till bitcoin. Det finns även andra typer av kryptofonder som är kopplade till andra kryptovalutor. Exempel på bitcoin fonder är ARK 21Shares, Bitcoin EFT, Bitwise Bitcoin EFT och Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust.

Vilka bitcoinfonder finns?

På den amerikanska börsen har 11 bitcoinfonder godkänts under början av januari 2024. Du hittar hela listan högre upp på sidan.

Är det riskfyllt att investera i Bitcoin?

Bitcoin kan anses som en riskfylld investering. Valutan, och tekniken bakom valutan, är relativt ny och värdet har svängt kraftigt under dess livstid. Alla former av investeringar på börsen är en risk, det måste man alltid ha med sig i bakhuvudet. Om man ska investera i kryptovaluta är det dessutom av största vikt att man läser på och utbildar sig i ämnet innan man investerar.