Om

faktaomfonder.se kan du läsa och lära dig från grunden hur du kan använda fonder som ett verktyg i ditt sparande. Det finns olika typer av fonder och olika strategier och tankesätt som är värda att känna till och tillämpa. Fondsparande är en enkel sparform vars största fördel är det faktum att du själv inte behöver sätta dig in särskilt mycket i företagen som handlas med av fondförvaltarna. Du överlåtar alltså åt någon annan att ha koll.

Jag har sedan 90 talet varit intresserad av aktier och fonder. Denna blogg skapades mest för att jag själv brinner för just sparanden i olika former. Jag hoppas genom denna blogg att kunna få roliga och lärande diskussioner. Inom detta område blir man aldrig fullärd, utan det är ett livslångt lärande.

Portföljen jag förvaltar ligger alla idag på Avanza. Aktiv förvaltning där jag dagligen följer alla världens börser.  Försöker att ha bra fonder med rimliga avgifter och bra historisk avkastning. Utöver privat fondsparande har jag en aktieportfölj bestående av cirka 30 bolag. Dessutom sköter jag aktivt min premiepension och tjänstepension.

Fonder man väljer skall slå index. Annars är det lika bra att man väljer indexfonder med låga avgifter. Både Nordnet och Avanza har tex aktiefonder helt utan avgifter. Avanza Zero och Nordnet Superfonden Sverige har ingen avgift. Nordnet har även Superfonder inom Norge, Danmark, Finland och den enda avgift som tas ut där är 0,5% spread vid köp och samma belopp vid sälj. När växling sker automatiskt är skillnaden mellan din köp- och säljkurs, spreaden, 0,5 %. Vill man sänka den kostnaden kan man ha ett valutakonto där man själv ser till att den finns pengar i alla de valutor man tänkt handla i.

Jag hoppas att denna blogg kan bidra till att fler börjar se till hur man själv kan påverka framtiden genom att placera på ett sätt som känns rätt för en själv.

Kontakt: fredrik@faktaomfonder.se