Svenskars investeringar i fonder minskar

Den totala förmögenheten som sparas i svenskregistrerade fonder har minskat om man jämför med samma period förra året, skriver SCB och Finansinspektionen. 9,7 procent har fondförmögenheten minskat sen föregående kvartal – det är 605 miljarder kronor. Minskningen i fondernas värde är en direkt följd av årets negativa börsutveckling och det oroliga världsläget. 

Stökigt år på börsen – minskande fondförmögenhet

Det har varit ett stökigt år på världens börser – och så kommer det troligtvis att fortsätta en tid framöver. Det pratas om inflation, stigande priser på matvaror och energi, krig i Europa och tuffare tider för svenska hushåll. Varje gång man slår på ekonominyheterna känns det som att en ny dyster prognos målas upp. 

Det oroliga världsläget har även påverkat fondförmögenheten i svenskregistrerade fonder. Sen förra kvartalet har den minskat med 605 miljarder kronor, eller 9,7 procent, och ligger idag på ett värde av 5 623 miljarder kronor. 

Fondförmögenheten räknas utifrån fonder som är registrerade i Sverige. Det handlar om investeringsfonder – alltså aktiefonder, räntefonder, blandfonder, fonder-i-fonder och övriga fonder. Övriga fonder är till exempel Hedgefonder som inte riktigt passar under någon annan kategori. 

Fondförmögenheten har länge ökat – men inte längre

Den svenska fondförmögenheten har stadigt ökat sen början av 2016. Under början av coronapandemin, första kvartalet 2020, sågs en liten dipp, men sen dess har det stadigt gått uppåt. Under sista kvartalet 2021 sågs en topp då den totala förmögenheten låg precis under 7 000 miljarder kronor – en rekordnotering. 

Under första kvartalet 2022 började det dock vända neråt igen – inte minst på grund av oroligheterna i världen till följd av Rysslands invasion av Ukraina och stundande inflation. Till skillnad från dippen under början av coronapandemin så fortsätter trenden nedåt för fondförmögenheten. För andra kvartalet i rad ser vi alltså en rejäl minskning i värde. 

Det utländska ägandet i svenskregistrerade fonder har också minskat. Idag ligger det på 328 miljarder kronor, en minskning på 40 miljarder kronor. 

Svenska hushåll investerar mindre

En tydlig trend är att svenska hushåll investerar mindre i fonder. Under kvartalet fanns 1 003 miljarder kronor i direktägande i svenska fonder från hushåll – det är 120 miljarder kronor mindre jämfört med kvartalet innan. Om man jämför med samma kvartal 2021 handlar det om 95 miljarder kronor mindre.

Minskningen för hushållen syns tydligast i aktiefonder, medan man kan se en ökad investering i Fond-i-fonder och de fonder som SCB kategorier som övriga fonder. 

Läs vidare

Källa och mer information: SCB och Finansinspektionen. Investeringsfonder andra kvartalet 2022.

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *