SAVR är en köp- och säljplattform för fonder på nätet. Företaget är självutnämnda ”fondrebeller”. De vill återta fondmarknaden till spararna och erbjuder därför fonder till en längre avgift jämfört med många andra fondmäklare och banker på marknaden.
SAVR har idag över 70 000 kunder och erbjuder fonder men en rabatt på upp till 50 procent jämfört med de dyraste konkurrenterna.
SAVRs modell
SAVRs koncept går ut på att erbjuda sina kunder fonder till ett lägre pris än andra fondmäklare. SAVR erbjuder samma fonder som andra banker på marknaden, men de har valt att inte ta ut någon provision. Utan provision kan SAVR erbjuda fonder med en lägre avgift.
De flesta banker och aktiemäklare tar ut en förvaltningsavgift, eller kommision, på de fondandelar de har förmedlat. Det här är den huvudsakliga inkomstkällan för aktiemäklare. Om du till exempel köper fonder genom Avanza betalar du en avgift som gör att Avanza tjänar pengar på att du har köpt fonder genom just dem.
SAVR har helt enkelt valt att betala tillbaka den här avgiften till sina kunder, så att kunder kan utöka sitt sparande.
Hur tjänar SAVR pengar?
Om SAVR betalar tillbaka sin provision, hur tjänar företaget då pengar? Ja, det är en bra fråga. SAVR svarar själva på den och menar att de har byggt upp ett kostnadseffektivt företag med fokus på modern teknik och moderna plattformar. Detta gör att de kan erbjuda sina tjänster till ett lägre pris jämfört med andra aktörer.
Att ta ut lägre avgifter är SAVRs största konkurrensfördel, vilket lockar många kunder. Den avgift de faktiskt tar ut, på 0,09 % om året, bidrar till att företaget kan existera med de villkor de har.
Avgifter:
- Årsavgift: 0,09 %
- Växlingsavgifter: 0,5 %
Så fungerar SAVR
SAVR är alltså ett fondtorg på nätet. De erbjuder över 1600 olika fonder. De har bland annat kategorier med populära Sverigefonder, fonder inom välgörenhet, fonder inom förnybar energi och fonder inom svenska småbolag.
Du navigerar enkelt deras fondutbud via webbplatsen eller appen. Du hittar topplistor på de mest köpa fonderna just nu, nyheter och sponsrade fonder. Du kan även skrolla fonder efter betyg, regioner, hållbarhet eller teman.
Välj en fond och se dens utveckling under de senaste åren, vilka innehav den innehåller, hur hållbar den är och vilken avgift du kommer att betala om du köper den via SAVR. Du kan enkelt välja att köpa en fond eller börja månadsspara.
De mest köpta fonderna på SAVR är:
Alla fonder du köper genom SAVR omfattas av företagets rabatt. Det spelar alltså ingen roll vilken fond du köper, provisionen som SAVR tjänar på ditt köp kommer alltid att gå tillbaka till dig.
En enkel guide till SAVR
Det tar bara några få minuter att öppna ett konto och börja spara med SAVR.
- Du blir kund hos SAVR direkt på deras hemsida. Klicka på menyn till höger och välj Bli kund.
- Fyll i ditt personnummer och godkänn med BankID.
- Öppna ett ISK via depåföretaget Fondab.
- Koppla ditt ISK till ett bankkonto med autogiro.
- Välj ett automatiskt månadssparande om du regelbundet vill investera. Då dras beloppet automatiskt från ditt kopplade bankkonto.
SAVR är inte helt gratis
Det är viktigt att komma ihåg att SAVR inte är helt gratis – fastän de är billigare än många av konkurrenterna.
Det kostar ingenting att öppna ett konto, göra insättningar eller ta ut pengar. SAVR har dock en årsavgift om du handlar med svenska kronor i svenska fonder. Den ligger på 0,09 % av ditt kapital. Om du handlar i utländska valutor tar SAVR ut en växlingsavgift på 0,5 %. Denna växlingsavgift är något högre än många andra plattformar som i snitt brukar ligga på 0,25 %.
Avgifter:
- Årsavgift: 0,09 %
- Växlingsavgift: 0,5 %
Fördelar och nackdelar
Fondtorget som SAVR erbjuder kommer såklart med både fördelar och nackdelar.
Fördelar
- Låga avgifter – Den största fördelen är förstås företagets låga avgifter. Det kan löna sig att köpa fonder via SAVR istället för hos någon av de större konkurrenterna.
- Du får tillbaka provisionen – Provisionen som fondförvaltaren tjänar på att du köper fonder via dem betalas tillbaka till dig om du är kund hos SAVR. Du kan enkelt återinvestera dessa pengar.
- Stort utbud av populära fonder – Du hittar ett stort utbud av populära fonder. De flesta av de mest köpa fonderna hittar du i SAVRs katalog.
- Lättanvänd tjänst – SAVRs hemsida och app är enkel att navigera. Det är enkelt att registrera sig för ett konto och det är enkelt att börja spara och investera.
Nackdelar
- Växlingsavgift – Om du handlar med utländska fonder är det av största vikt att du tar hänsyn till växlingsavgiften. SAVRs avgift på 0,5 % är nämligen betydligt högre än de flesta andra stora aktörer på marknaden.
- Årsavgift – SAVR är inte gratis, fastän de gärna vill marknadsföra sig så. Kom ihåg att de tar ut en årlig avgift på 0,09 % av ditt totala kapital hos dem. Jämför denna kostnad med andra aktörers avgifter för att hitta det mest kostnadseffektiva sparandet för dig.