Starta ditt sparande idag genom Avanza.

Hur funkar indexfonder?

En indexfond är en aktiefond vars mål är att följa och ge samma avkastning som ett visst marknadsindex. Exempel på vanliga marknadsindex är OMX Stockholm 30 Index (består av de 30 mest omsatta företagen på Stockholmsbörsen), Dow Jones Industrial Average Index (består av de 30 mest omsatta företagen på New York Stock Exchange) och Nasdaq Composite Index (innehåller aktier som är noterade på Nasdaq, National Association of Securities Dealers Automated Quotations).

Olika indexfonder

En del indexfonder innehåller aktier från samtliga företag som finns inkluderade i indexet. Andra indexfonder investerar i ett representativt snitt av de företag som finns med i indexet.

Bästa indexfonderna

Vi har listat de indexfonder som har gett bäst avkastning de senaste 5 åren:

Risker med indexfonder

Indexfonder ses oftast som mycket stabila. Dels så sprider de sina risker väldigt mycket och dels så består fonden av aktier i stora, stabila och välkända företag. Indexfonder är också kända för att ha låga förvaltningsavgifter. Eftersom deras förvaltning i hög grad kan automatiseras med datorer så behöver fondföretagen inte ha förvaltare och analytiker som de vanliga, aktivt förvaltade fonderna har. Dock är det alltid bra att jämföra olika fondbolag, bland annat när det gäller avgifter och andra villkor, för att hitta det bästa och mest förmånliga fondbolaget när du vill börja fondspara i en indexfond.

Långsiktighet viktigt med fonder

En indexfond bör du välja att spara i ifall du vill ha ett sparande på lång sikt. Det är först då som man du få ut en bra avkastning från fonden. Experterna räknar med att du bör spara i en indexfond i åtminstone fem år, men allra bäst avkastning får du om du har ett så långsiktigt sparande som tio eller tjugo år. Under de senaste tjugo åren har Stockholmsbörsen gett en avkastning på 15 % per år.

indefonder liten

Indexfonder – Historiskt bra

Historiskt och statistiskt sett är det indexfonderna som har gått bäst. Men det är inte så vanligt att spara i indexfonder här i Sverige. I USA står indexfonderna för ungefär 25 % av det totala kapitalet som finns insatt i aktiefonder, medan i Sverige står indexfonderna för bara 3,4 % av det totala fondsparandet.

Låga förvaltningsavgifter

Anledningen till det låga intresset att spara i indexfonder är att banker och fondbolag inte marknadsför sina indexfonder särskilt bra. För dem är det mer lönsamt att folk sparar i vanliga aktiefonder istället, eftersom dessa har högre avgifter. Indexfonderna som har så låga förvaltningsavgifter gör inte att fondbolagen kan tjäna särskilt mycket på dem.

I Sverige finns trots allt ett femtiotal indexfonder. Bland annat erbjuder fondbolaget Avanza indexfonden Avanza Zero, känd som en fond helt och hållet utan förvaltningsavgifter.

Mer läsning om indexfonder

Starta ditt sparande idag genom Avanza.