Hur funkar indexfonder?

En indexfond är en aktiefond vars mål är att följa och ge samma avkastning som ett visst marknadsindex. Exempel på vanliga marknadsindex är OMX Stockholm 30 Index (består av de 30 mest omsatta företagen på Stockholmsbörsen), Dow Jones Industrial Average Index (består av de 30 mest omsatta företagen på New York Stock Exchange) och Nasdaq Composite Index (innehåller aktier som är noterade på Nasdaq, National Association of Securities Dealers Automated Quotations).

Olika indexfonder

Du kanske undrar vad är indexfonder? En del indexfonder innehåller aktier från samtliga företag som finns inkluderade i indexet. Andra indexfonder investerar i ett representativt snitt av de företag som finns med i indexet. 

Bästa indexfonderna

Vi har listat indexfonder som har gett bra avkastning de senaste 5 åren:

Risker med indexfonder

Indexfonder ses oftast som mycket stabila. Dels så sprider de sina risker väldigt mycket och dels så består fonden av aktier i stora, stabila och välkända företag. Indexfonder är också kända för att ha låga förvaltningsavgifter. Eftersom deras förvaltning i hög grad kan automatiseras med datorer så behöver fondföretagen inte ha förvaltare och analytiker som de vanliga, aktivt förvaltade fonderna har. Dock är det alltid bra att jämföra olika fondbolag, bland annat när det gäller avgifter och andra villkor, för att hitta det bästa och mest förmånliga fondbolaget när du vill börja fondspara i en indexfond.

Långsiktighet viktigt med fonder

En indexfond bör du välja att spara i ifall du vill ha ett sparande på lång sikt. Det är först då som man du få ut en bra avkastning från fonden. Experterna räknar med att du bör spara i en indexfond i åtminstone fem år, men allra bäst avkastning får du om du har ett så långsiktigt sparande som tio eller tjugo år. Under de senaste tjugo åren har Stockholmsbörsen gett en genomsnittlig avkastning på 9,7 % per år.

basta fonderna

Indexfonder – Historiskt bra

Historiskt och statistiskt sett är det indexfonderna som har gått bäst och denna typ av sparande har ökat i Sverige under de senaste åren. Idag står indexfonderna för omkring 18 % av det totala fondsparandet i Sverige, enligt siffror från Morningstar. 

Låga förvaltningsavgifter

Indexfonder har låga förvaltningsavgifter vilket gör att. de kanske inte marknadsförs av bankerna och fondbolagen på samma sätt som till exempel aktiefonder. 

I Sverige finns ett stort antal indexfonder. Bland annat erbjuder fondbolaget Avanza indexfonden Avanza Zero, känd som en fond helt och hållet utan förvaltningsavgifter.

Mer läsning om indexfonder

Frågor och svar om indexfonder

Vad är en indexfond?

En indexfond är en fond som följer ett visst index – den består alltså av aktier som ingår detta index. En del indexfonder innehåller aktier från samtliga företag som finns inkluderade i indexet. Andra indexfonder investerar i ett representativt snitt av de företag som finns med i indexet.

Vilken indexfond ska jag välja?

På vår sida hittar du en lista på indexfonder med bra avkastning de senaste fem åren. Ytterligare en indexfond att nämna är Avanza Zero, en indexfond från Avanza utan förvaltningsavgifter.

Är det bra att spara i indexfonder?

Om man sparar långsiktigt är indexfonder ett bra val. Förvaltningsavgiften är vanligtvis låg och man behöver inte vara lika aktiv i sitt sparande som med vissa andra typer av fonder.

Vad är skillnaden mellan en indexfond och en aktiefond?

En indexfond är en typ av aktiefond. Indexfonden består av aktiefonder som ingår i ett visst index. En aktiefond är en fond som investerar större delen av sina tillgångar i aktier – ofta minst 85 %.