Låna pengar för fondköp

Världens börser har de senaste två månaderna åter gått starkt. Efter ett år med nedgångar ställer man sig frågande; kan det ha varit botten vi sett? En strategi för att spekulera i fortsatt uppgång är att belåna fond- eller aktieportföljen.

Hävstångseffekten

När man köper en fond för delvis lånade pengar får man en hävstång. Det innebär att värdet på din portfölj kommer att variera mer än börsen. Går börsen upp kommer värdet på din portfölj öka än mer, men går börsen ner kommer du också förlora mer pengar än om du inte varit belånad.

Exempel utan belåning: Du köper en indexfond som Avanza Zero för 10 000 kronor. Aktiemarknaden stiger och index går upp med 10 %. Din fonds värde ökar med 1000 kronor till 11 000 kronor och din vinst är 1000 kronor dvs en ökning på 10 %.

Exempel med belåning: Du köper en indexfond för 15 000 kronor varav 10 000 kronor är dina egna och 5000 kronor som du lånar. Börsen går upp och indexfonden stiger med 10 %. Ditt fondinnehav ökar i värde till 16 500 kronor. Din vinst är 1500 kronor eller en ökning av ditt eget kapital (som tidigare var 10000 kronor) på hela 15 %.
Trots att börsen bara gick upp 10 % så ökade värdet på ditt kapital med 15 %.

Givetvis gäller även det omvända. Om börsen går ner så kan du teoretisk förlora mer än ditt eget kapital. Givetvis gäller även det omvända. Om börsen går ner så kan du teoretisk förlora mer än ditt eget kapital. Flera nätmäklare till exempel Avanza och Nordnet erbjuder kontokredit. Du får då möjlighet att belåna din portfölj.

Faror med att belåna portfölj

En av Aktiesparnas sju gyllende regler är att vara försiktig med belåning. Faktum är att Aktiespararna helt avråder från belåning av fonder och aktier. Snabba vinster kan snabbt blir stora förluster.

En annan negativ aspekt med att låna till fondköp är tidsvärdet. För varje dag som går tickar ränta på det lånade beloppet som du måste betala. Står börsen stilla så förlorar du pengar eftersom du även måste betala räntan för dina lånade pengar. Å andra sidan så är räntan rekordlåg för tillfället vilket såklart förbättrar chanserna till en bra affär.

Sätt att få hävstång

Det finns ett antal sätt att konstruera en fondportfölj med hävstång. Vilket som är bäst är mycket upp till tycke och smak.

1. Köp en börshandlad fond EFT med hävstång. XACT Bull finns i utförande med hävstång från 1,5 upp till 3. Här behöver du inte på egen hand belåna för att uppnå hävstångseffekten.

2. Köp Avanza Zero och belåna fonden hos Avanza. Fonden har ett belåningsvärde på 80 %, vilket innebär att du kan ta ett lån hos Avanza med ditt fondinnehav som säkerhet och därigenom få en lägre ränta.

3. Ta en blancolån (utan säkerhet). Har du en god ekonomi, kan du många gånger få mycket låg ränta. Huvudsaken är att du jämför olika långivare så du får en bra ränta – till exempel hos Lånlågränta.se  som är bra tjänst för att göra detta.

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *