Bästa Sverigefond? Du blir nog överraskad…

Har roat mig med att kolla upp Sverigefonder. Hur stor är skillnaden om man lyckas placera i den aktivt förvaltade fonden som går bäst kontra ett passiv indexfond? Om börsen stiger – är det då bättre att satsa på små bolag än stora?

Fond inriktad på investmentbolag

Spiltan Aktiefond Investmentbolag har gjort det lättare för oss sparare att få en bra riskspridning. En aktiefond helt inrikad på svenska investementbolag.

Avkastningen har varit fantastiskt. De senaste tre åren har fonden stigit med 108 %. Det är till och med bättre än Didner & Gerge Småbolagfond som brukar vara en av de bästa fonderna på svenska marknaden.

Med Spiltan Investmentbolagfond får du en blandning av investmentbolag som över tid gått bättre än de bolag Sverigefonderna har. Visst finns det små aktiva förvaltare som kommer att klå Investmentbolagsfonden, men frågan är om de gör det över tid?

Långsiktig placering i Sverigefonder

Tittar man 10-30 år och tänker sig ett långsiktigt sparande till barn & barnbarn lämpar sig Spiltan Aktiefond Investmentbolag med låga 0,2% ypperligt bra. Att aktiva aktiefonder över tid har svårt att slå Spiltans fond beror på avgifterna. Aktivt förvaltade aktiefonder har upp till 10 gånger högre avgifter än Spiltans investmentbolagfond. Bara det gör det svårt att slå fonden.

Placera direkt i investmentbolag?

En ännu billigare lösning är att köpa aktier direkt i investmentbolaget. Det är dock en investering som inte passar alla. En aktieägare kan inte vara lika passiv som en som äger fonder. Till exempel vid nyemissioner, så krävs det en aktieägare som är aktiv för att inte förlora pengar. Som fondägare slipper du helt agera – fondbolaget gör det åt dig.

Sverigefond eller indexfond?

 

Att slå index är de flesta aktiesparare och fondsparares mål. Starkt förenklat innebär det att man äger aktier eller fonder som har gått bättre än genomsnittet på den marknad man investerar.

De flesta sparare klarar inte av att slå index. Många undersökningar och forskning visar att så är fallet. Vad ska man då som sparare göra?

Svaret är att antingen investera i en indexfond med mycket låg avgift eller i en investmentbolagfond. Har du en indexfond kommer ditt sparande att utveckla sig som genomsnittet. Men en investmentbolagfond finns alltid chansen att det går ännu bättre.

Bra alternativ för gratis indexfonder för svenska marknaden:

  • Avanza Zero 
  • Nordnet Superfond 

Bra alternativ för investmentbolag med inriktning på Sverige:

  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *