Topp 5 – Fonderna som har gått bäst 2023

Sedan dippen på börsen förra året har fondåret 2023 visat sig från sin bästa sida. OMXS30 har gått upp nästan 28 % jämfört med bottennoteringen under september 2022.

Alla fonder har dock inte gått lika bra under första halvåret 2023 – vi tittar närmare på vilka fonder som har gått bäst 2023 och vilka som har haft det lite kämpigare. 

Börsen

Vilka fonder har gått bäst 2023?

Om vi tittar på topplistan av de fonder som har gått allra bäst under årets första halvår finns det två gemensamma nämnare – USA och teknik. Fonderna har alltså följt med techbranschen när den återhämtat sig från den senaste tidens nedgång, och valutautvecklingen för den amerikanska dollarn, särskilt i jämförelse med den svenska kronan, har även gjort sitt för att ge fonderna en extra skjuts. 

I topp hittar vi JPM US Technology A USD, men har gått upp med över 50 %. På andra plats har vi Swedbank Robur Technology A, som gått upp med över 45 %, och på tredje plats hittar vi Franklin Technology A, som har gått upp med nästan 43 %. På fjärde och femte plats har vi Allianz Global Artfcl Intlgc AT EUR och MS INVF US Advantage A som båda gått upp med omkring 40 %. 

JPM US Technology i topp

JPM US Technology A har alltså gått allra bäst under året. Fonden investerar i såväl etablerade som mindre teknikföretag med fokus på bland annat IT, kommunikationsteknik, forskning och medicinsk teknik. 

Fonden har i dagsläget bland annat innehav i Meta Platforms (som står bakom Facebook, Instagram och WhatsApp), Tesla, Alphabet (som står bakom Google), Netflix och Amazon. Den har alltså innehav i några av de mest synliga techföretagen i världen.

Fokus ligger på den amerikanska marknaden och fonden förvaltas av den amerikanska storbanken JP Morgan. 

Vilka fonder har gått sämst 2023?

Om vi tittar på andra sidan myntet har vi en rad fonder som det har gått betydligt sämre för under första halvåret 2023. Gemensamt för många av de här fonderna är att de investerar i fastighetsbolag och småbolag på den svenska marknaden. Detta är bolag som har haft det särskilt tufft på grund av räntehöjningarna under året.

Fonder som sticker ut är Simplicity Fastigheter A, med ett tapp på 16,9 %, Länsförsäkringar Fastighetsfond A, med ett tapp på 14,6 % och Consensur Småbolag A, med ett tapp på 13,8 %.

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *