Omikron skakar börsen – En blick mot börsåret 2022

Något vi har lärt oss under de senaste två åren är att coronapandemin, och idag särskilt oron för nya och mer smittsamma virusvarianter, påverkar börsen avsevärt. Osäkerheten kring den nya virusvarianten omikron har under de senaste veckorna skapat oro på börsen – en oro som kan komma att påverka börsutvecklingen under 2022. 

Omikron och börsoro

Vi vet än inte hur den nya virusvarianten omikron kommer att påverka världen. Varianten har fått stor spridning snabbt i de länder den har etablerat sig, och tar sig just nu runt hela världen som en löpeld. 

Hur mycket mer smittsam är egentligen omikron? Och ger den allvarligare eller kanske mildare symptom än till exempel virusvarianten delta? Hur bra skyddar våra vaccin? Detta undersöker världens forskare i detta nu – och denna osäkerhet har satt sina spår på börsen. 

Under de kommande veckorna fram till jul, då vi förhoppningsvis får fler svar kring omikron, kommer vi även få svar på hur börsutvecklingen kan komma att se ut under 2022. 

Coronapandemin och börsen går hand i hand

Coronapandemins utveckling har sen den började under sena 2019 gått hand i hand med börsutvecklingen. Nedstängningar, restriktioner, lockdowns och överdödlighet har gått hand i hand med sjunkande börskurser och oroliga tider generellt. Vid höga smittal och råd om att stanna hemma ändras våra beteendemönster och vi konsumerar generellt mindre vilket såklart leder till nedgångar på börsen. 

En motsatt effekt har vi sett när länder öppnat upp och vaccinationstakten ökat – då börjar vi konsumera igen och börsen blomstrar. 

Det är inte bara coronapandemin som spökar inför 2022

Det är förstås inte bara coronapandemins utveckling som påverkar börsen, vi har andra orosmoln som spökar. En minskad tillväxt i världen och en ökad inflation i Europa, USA och Kanada oroar också. Allt detta påverkar börsen och börsutvecklingen under kommande år.  

Vi har lärt oss leva med pandemin

Vi är förstås ett par år in i denna pandemi, och vi har på många sätt lärt oss att leva med den. Samma panik som spridde sig över världen under första halvan av 2020 har vi inte sett sen dess.

Så ska småsparare tänka

Hur ska man då tänka som småsparare inför 2022? Just nu är det svårt att veta hur börsen kommer se ut om bara ett par veckor, än osäkrare är det att spå längre in i framtiden. Generellt brukar ett bra råd vara att fortsätta månadsspara, men kanske inte ta så höga risker – just nu. 

  • Fortsätt med ditt månadssparande och långtidssparande
  • Se över ditt risktagande – lägre risk kan vara att föredra inför ett oroligt år
  • Kom ihåg att börsen alltid svänger – ingen anledning till panik
  • Placera inte pengar du kommer at behöva inom närtid på börsen

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *