Fondsparandet för svenskar fortsätter att öka. I september uppgick nysparandet till 5,3 miljarder kronor. Allra populärast är långa räntefonder och aktiefonder, medan blandfonder hade ett utflöde.
Fondsparandet ökar
Färsk statistik från Fondbolagets förening visar att fondsparande är fortsatt populärt bland svenskar. Under september steg nysparandet med 5,3 miljarder kronor.
Dessa fondtyper ökade mest:
- Långa räntefonder – +4,5 miljarder kronor
- Aktiefonder – +3,5 miljarder kronor
Dessa fonder minskade mest:
- Blandfonder – -3,3 miljarder kronor
Fondsparandet har sett en stor ökning under hela året – så september månad är långt ifrån unik. Totalt under 2024 har nettosparandet i fonder ökat till 138 miljarder kronor. För aktiefonder ligger den siffran på 112 miljarder kronor.
Den totala fondförmögenheten i Sverige fortsätter därmed att öka. 8 084 miljoner kronor finns i fonder, varav 68 procent är placerade i aktiefonder.
Nyfiken på olika fondtyper? Du kan läsa mer om räntefonder, aktiefonder och blandfonder här.
Därför väljer många långa räntefonder
Räntefonder ger ett sparande som inte är riktigt lika riskfyllt som till exempel aktie- och blandfonder. Sparandet placeras i räntebärande värdepapper.
Långa räntefonder är ett sparande som passar den som har en lite längre sparhorisont och som inte vill ta allt för stora risker med sitt kapital. Det finns även korta räntefonder som passar den med en lite kortare sparhorisont.
När räntan sänks är det vanligt att många vänder sig till just räntefonder eftersom räntesänkningar många gånger leder till positiv avkastning. Värdet på obligationerna som ingår i en räntefond stiger vanligtvis när räntorna sjunker.
Att svenskarna har valt att satsa på just långa räntefonder och aktiefonder indikerar att många väljer en bredare fondportfölj som är uppdelad i olika risker.
Unga är alltmer intresserade av fonder
Tidigare i år presenterade Fondbolagets förening siffror om att nysparandet sett den största ökningen sen de började mäta statistiken 1994. Intresset är brett bland svenskarna, och inte minst unga har blivit alltmer intresserade av sparande, börsen och fonder.
Det ekonomiska läget i landet kan vara en del av förklaringen. Vi har sett många oroliga år under 20-talet med pandemi, oroligheter i världen och i Europa, och inflation och höjda räntor.
Ekonomin har sett en viss stabilisering den senaste tiden med räntesänkningar och sjunkande inflation – det ger hopp om framtiden och nytt liv på börsen.
När börsen går upp efter en tid av nedgång hittas ofta en ny optimism bland sparare som gör att många upptäcker aktier och fonder för första gången. Även ett mindre månadssparande på börsen kan ge vågor på vattnet för privatekonomin.
Om siffrorna
Fondbolagens förening presenterar månadsvis statistik över hur fondsparandet ser ut i Sverige. Här finns mer information om statistiken och siffror för föregående månader och år.