Moskvabörsen håller stängt

Kriget i Ukraina, sanktionerna mot Ryssland och oroligheterna i resten av Europa har lett till att Moskvabörsen håller stängt. I skrivande stund har börsen hållit stängt i fyra dagar. Vad innebär egentligen en börsstängning? Har det hänt förr?

Varför har Moskvabörsen stängt?

Moskvabörsens stängning är en direkt reaktion på Rysslands invasion av Ukraina och de sanktioner resten av världen har valt att införa mot Ryssland.

Ryssland har bland annat blivit isolerade ekonomiskt genom utestängning från det internationella betalnätverket Swift, Mastercard och VISA har valt att blockera alla betalningar med ryska bankkort och digitala betaltjänster som Google Pay och Apple Pay har slutat att fungera i landet.

Ryssland befinner sig alltså i en ekonomisk kris och framtiden är oviss. När ett land befinner sig i den här sortens kris är det svårt att sätta aktiepriser, och ovissheten leder till kraftiga överreaktioner på börsen. För att skydda börsen så gott det går, och för att ge köpare och säljare lite andrum, är det bättre att hålla den stängd under en begränsad tid.

Moskvabörsen har nu hållit stängt i flera dagar, något som är väldigt ovanligt.

Börsen

Hur påverkar moskvabörsen spararna?

Att Moskvabörsen håller stängt påverkar såklart de ryska småspararna. Rubelns värde sjunker och de ryska hushållen ser alla sina besparingar försvinna – utan att de kan göra något åt det. 

Som ett svar på oroligheterna i den ryska ekonomin har man sett ett ökat intresse för utländsk valuta och kontanter. Köerna har varit långa till ryska bankomater för att ta ut utländsk valuta som amerikanska dollar och euro. 

Börsstängningar genom historien

Det här är inte första gången en börs håller stängt på grund av extraordinära händelser – det är inte ens första gången Moskvabörsen håller stängt. 

Ryssland

Under den så kallade rubelkrisen 1998 stängdes Moskvabörsen under flera dagar. Ryssland var mitt i ett ekonomiskt kaos med hög inflation och en misstro på rubeln. Den ryska regeringen pausade sina betalningar till statsskulden och bad till och med om internationellt bistånd. 

USA

Terrorattacken i USA i september 2001 resulterade i att den amerikanska börsen stängdes under nästan en hel vecka. Planen träffade Word Trade Center tisdag morgon, och börsen höll stängt fram till måndag morgon veckan därpå. 

Island

Även länder i norden har valt att stänga börsen under kortare perioder. Under finanskrisen 2008 var den isländska börsen tvungen att hålla stängt under två dagar i oktober. 

USA

En börsstängning som påminner om den vi ser på moskvabörsen idag återfinns 1914 under första världskriget. När Europa valde att gå in i kriget den 31 juli 1914 stängde New York-börsen och öppnade inte förrän flera månader senare, i november 1914. 

En blick framåt…

Hur länge Moskvabörsen kommer att hålla stängt återstår att se. Vad vi vet med säkerhet är att Ryssland står inför en ekonomiskt pressad och oviss period.

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *