Starta ditt sparande idag genom Avanza.

En blick mot börsåret 2023

Hur ser egentligen framtidsutsikterna ut för börsåret 2023? De senaste åren har kantats av pandemi, krig i Europa, höjda energikostnader och levnadskostnader, och inflation. Alla dessa parametrar har skapat en orolighet på börsen som vi inte sett på många årtionden.

Vi tar en titt på vad som eventuellt finns att vänta under börsåret 2023.

Inflation och höga räntor

Den senaste tiden har inflationen och de höjda räntorna påverkat de svenska hushållen. Det har blivit dyrare att leva och bo – och lönerna har inte hunnit med i utvecklingen. Inflationen är ett faktum – och den kan bli svårare att skaka av sig än vad vi kanske önskar. 

Inflation och höjda priser

Inför 2023 kan vi ju hoppas att inflationstaket är nått – men fastän inflationssiffrorna inte stiger kommer det ekonomiska läget antagligen inte återgå till det normala inom den närmaste tiden. 

Enligt många experter är vi på väg in i en lågkonjunktur – med allt vad det innebär. Frågan är hur djup den lågkonjunkturen faktiskt kommer att bli. 

Om vi tittar på läget med positiva ögon så har börsen på många sätt redan anpassat sig till det rådande läget. Många aktier har sjunkit i värde och förväntningarna ligger lägre än vid denna tiden förra året. Marknaden har riktat in sig på att 2023 kommer att bli ett tufft år – och många har redan fäst blicken på 2024 och förhoppningarna om ett bättre börsår då istället. 

Det svänger stort på börsen

Just nu är svängningarna på börsen stora. De som var vinnare under pandemiåren kan vara förlorare nu under lågkonjunktursåren. Svenska fastighetsaktier steg till exempel kraftigt under 2020 och 2021, men har sett en tillbakagång under 2022. Samma sak ser vi inom amerikansk tekniksektor. 

2022 har varit ett riktigt svårt år för många. Under en period var Stockholmsbörsen nere med över 30 % – den typen av siffror ser man sällan. 

Börsåret 2023

Satsa på en lång sparhorisont 2023

En svag börs innebär dock investeringsmöjligheter. Om 2023 fortsätter i samma anda som 2022 kommer det att finnas möjlighet för långsiktiga investeringar. Svenska småbolag, som har sjunkit kraftigt under slutet av året, kan med en långsiktig investering ge ganska bra avkastning – i alla fall om man tror på det cykliska i börsmarknaden.

Här handlar det förstås om långa sparhorisonter och vissa risker. Det man investerar på börsen finns det ingen garanti för att man kommer att få tillbaka – hur länge man än sparar. 

Svårt att förutspå börsåret 2023

Just nu är det svårare än någonsin att försöka förutspå vad som kommer att hända på börsen i framtiden. Den ekonomiska krisen kan bli djupare – eller så börjar den så smått vända. Framtiden är oviss, men förhoppningarna är varsamt positiva.  

Nu är det viktigare än någonsin att fortsätta månadsspara, vare sig man gör det på börsen eller ett traditionellt sparkonto. En bra buffert kan vara avgörande för att hålla sig flytande vid höjda energikostnader, matkostnader och räntekostnader. Det tror vi är den viktigaste lärdomen inför 2023. 

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Starta ditt sparande idag genom Avanza.