Tillbakablick September

September nu avklarad och Stockholmsbörsen sjönk under september med 4,43 % beräknat efter SIXRX (inklusive återinvesterade utdelningar).

Börsen har nu tappat 2 månader i rad och tittar vi tillbaka till slutet av April då den toppade så ser vi rejäla signaler på att vi kan ha inlett en nedåtgående marknad nu. Vi har fått se kurser röra sig 2-3% upp/ner nästan dagligen senaste tiden. Placerarkollektivet är oroliga och det kan bli trångt i dörren under Oktober.

Stora svängningar tyder på osäkerhet. Nu får vi se om pessimisterna

eller oprimisterna tar över. Kortsiktigt kan optimisterna få rätt, då det ofta kan bli kortvariga uppstudsar. Dessa uppstudsar brukar lura in småspararna, sen smäller det och småspararna blir sittande med innehav de ser sjunka i rasande snabb takt.

Hela årets uppgångar har i princip raderats ut för många och vad händer nu med kommande räntehöjningar, Kinas inbromsning, Brasiliens kursfall fortsätter det..? Ja frågetecknen är många, svaren få. Dagens låga räntor tvingar kapitalet till högre risk. Aktieplaceringar drivs av stimulanser, verkligheten skjuts framför oss. Men tyvärr hinner den alltid ikapp en.

Stockholmskurserna har nu sedan slutet av April fallit med mer än 15 %, kanske får optimisternas rätt iallafall på kort sikt. Perioden ( 4 v) vi nu har framför oss är den tid då det brukar vara rejält oroligt och pressat. November är en bättre månad och fram till sista April brukar som bekant kurserna gå bra. Men då skall vi komma ihåg att vi haft en fantastisk börs senaste åren. Så om det slår in i år igen får tiden utvisa.

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *