Sigmastocks

Aktierobotar och fondrobotar är en ny och het trend inom ekonomi och aktivt sparande. Aktieroboten Sigmastocks gör det okomplicerat och smidigt att placera löpande i aktier. 

Vi går igenom Sigmastocks, hur roboten fungerar och vad de erbjuder till sina kunder. 

Aktierobotar – digitalisera ditt sparande

Fondrobotar har blivit populära under den senaste tiden i takt med att det breda intresset för börsen har ökat. En fondrobot hjälper dig att löpande placera kapital i fonder som väljs ut till dig av en spartjänst – eller sparrobot. Ditt sparande automatiseras och du behöver inte aktivt göra några val – om du inte vill förstås. 

Nu har även aktierobotar börjat göra intåg på sparmarknaden, där hittar vi Sigmastocks. Bolaget erbjuder en tjänst som automatiserar ditt aktiesparande. Ditt aktiesparande skräddarsys efter dig, dina behov och dina önskemål. Du bestämmer även risken själv. 

Säg att du månadssparar 1000 kronor med Sigmastocks. Ditt kapital placeras på ett investeringssparkonto hos Evida, Sigmastocks samarbetspartner. Du investerar i aktier som passar ihop med din profil och den strategi du valt. Dina placeringar anpassas och ses över regelbundet tack vare aktieroboten. 

En skillnad mellan fondrobotar och Sigmastocks är alltså att ditt kapital placeras direkt i aktier. Du får då en god helhetsbild av ditt sparande och var dina pengar är placerade och du undviker fondavgifter och mellanhänder. 

En enkel guide till Sigmastocks

Sigmastocks gör det möjligt att starta ett automatiskt aktiesparande. Hemsidan är enkel att använda och efter några minuter kan du vara igång med din aktierobot. 

Gör så här för att börja spara: 

 • Gå in på företagets webbplats och tryck på Bli Kund. 
 • Fyll i dina kontaktuppgifter.
 • Ett frågeformulär presenteras för dig där du lämnar uppgifter om din ekonomi, hur du vill investera, vad du har för sparmål och hur du tänker kring risker. Svaren du anger tillämpar Sigmastock för att lära känna dig och utforma ett sparande anpassat efter dig och dina sparmål.
 • Välj vilken marknad du vill att ditt kapital främst placeras på: Sverige, Europa, USA eller Sigmastocks standardläge. 
 • Välj områden du vill undvika att köpa aktier inom. Du kan välja bort vapenbranschen, alkoholbranschen, tobaksbranschen, spel och dobbel, och fossila bränslen. 
 • Välj ändamål med ditt sparande. Vill du satsa på aktier inom företag med fokus på utdelning eller tillväxt? Sigmastocks har även ett standardläge som de rekommenderar. 
 • Sigamastocks ger dig ett sparförslag utformat efter dina svar och risknivå. 
 • Om du tycker att portföljen ser bra ut kan du välja att gå vidare och börja investera med aktieroboten. 
 • Spara enkelt och smidigt med autogiro.
 • Logga in på din profil på webbplatsen för att följa ditt sparande. På dina sidor syns din portfölj. Följ hur dina investeringar utvecklas, gör ändringar och sätt in lite extra pengar. 

Med Sigmastocks kan du spara i upp till fem olika portföljer samtidigt. Du ser enkelt innehållet i din portfölj på Mina sidor under fliken Innehavslistan. 

Vilka aktier väljer Sigmastocks?

Om man har standardinställningen hos Sigmastocks kommer ditt innehav övervägande att placeras i svenska bolag. Gå in på din profil och välj Inställningar för att ändra till ett fokus på globala eller europeiska aktier istället. 

Insättningsgaranti

Som Sigmastocks-sparare täcks du av den statliga insättningsgarantin. Företaget samarbetar med Evida som tillhandahåller depåer. Evida täcks av insättningsgarantin och investeringsskyddet. 

Om Sigmastocks skulle upphöra eller konka behåller du alltså allt du har investerat. Det är du som alla värdepapper i din aktieportfölj – inte Sigmastocks. De har bara hjälpt dig investera. 

Vad kostar det att använda Sigmastocks?

Företaget tar ut en förvaltningsavgift på mellan 0,35 och 0,39 %. Denna avgift beräknas på det totala värdet på din sparportfölj och dras automatiskt en gång i månaden. I denna kostnad ingår moms, courtage, valutaväxling och investeringssparkonto. Om du sparar med en lägre risknivå läggs även en fondavgift på 0,1 % till för sparandet i räntefond. 

Sigmastocks tar inte ut några ytterligare avgifter men skatten som betalas årligen för ditt investeringssparkonto tillkommer.

Välj bort branscher – skräddarsy ditt sparande

Det är möjligt att anpassa sina investeringar hos aktieroboten. Det är till exempel lätt att undvika branscher som du helst inte vill köpa innehav i. Det gäller vapen- och försvarsbranschen, alkohol- och tobaksbranshcen, kasino- och spelbranschen, och fossila bränslen. Aktier inom dessa branscher kan alltså blockeras från din portfölj. Det är dock inte möjligt att blockera en specifik aktie som du inte vill att aktieroboten ska investera i.

Hållbarhet

Tjänsten har en inställning som per automatik väljer bort alla aktier som är svartlistade av Sjunde AP-fonden. Bolag blir svartlistade om de inte uppfyller grundläggande krav på mänskliga rättigheter, miljöarbete och arbete mot korruption. 

Detta är Sigmastocks:

 • Aktierobot för automatiserat aktiesparande
 • Anpassat sparande efter ditt sparmål och din inställning till risk
 • Välj bort etiskt ifrågasatta branscher
 • Välj att fokusera ditt innehav i Sverige, Europa eller globalt
 • Se hela ditt innehav via Mina sidor på Sigmastocks hemsida
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
 • Ingen bindningstid

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *