Blankning – börsrebellerna och Gamestop

Börsen och aktier har verkligen varit på tapeten under de första månaderna av 2021. På internetforumet Reddit samlades ett gäng börsrebeller som kom överens om att köpa aktier i bolaget Gamestop, ett bolag som minst sagt gått dåligt de senaste åren. Deras kupp vände under ett par veckor upp och ner på börsen och plötsligt var blankning ett ord på allas läppar. Men vad är egentligen blankning? Och hur hänger det ihop med börskuppen och Gamestop? 

Vad är blankning?

Att blanka är en laglig och vedertagen strategi på börsen. Det innebär att man försöker tjäna pengar på att en aktie faller i värde. Om man tror att värdet på en aktie kommer att gå ner kan man låna aktier som finns på marknaden – man upptar en så kallad blankningsposition. De lånade aktierna säljer man i hopp om att kunna köpa tillbaka dem ännu billigare i takt med att värdet på aktien sjunker. Mellanskillnaden i pris på aktien blir då ens vinst – man har tjänat pengar på att en aktie faller. 

  • Blankningsposition – man lånar aktier man tror kommer att sjunka i värde
  • De lånade aktierna säljs och köps tillbaka för ett längre pris
  • Mellanskillnaden blir vinsten

 

Exempel: Aktier lånas i Gamestop för 100 kronor/styck. Dessa aktier säljs för samma pris. Aktien sjunker i värde. Aktierna köps tillbaka, men nu för endast 80 kronor/styck. De lånade aktierna lämnas tillbaka. Man gör en vinst på 20 kronor per aktie. 

Det man gör är alltså att man tjänar pengar på en spekulation. När en aktie blankas av många aktörer sjunker den ofta i värde, eftersom hela processen går ut på att aktien säljs igen. Företags aktier som blankas är ofta företag som tros förlora i värde – antingen på grund av samhällsutveckling, skandaler eller liknande. Blankningen kan drivas på ytterligare med ryktesspridning och nedvärdering av företaget. 

Gamestop och börsen

Gamestop är en återförsäljare av datorspel. Just nu spelas det mer än någonsin, men den digitala utvecklingen har inte varit nådig mot Gamestop och liknande återförsäljare. Spel köps istället digitalt och många av Gamestops butiker har behövt stänga. Alla butiker i Sverige har till exempel varit nedlagda sen 2019. Detta har gjort att aktien har backat kraftigt. Gamestop är helt enkelt inget framtidsbolag. 

På nätforumet Reddit samlades en grupp individer under början av 2021 som lagt märke till att aktörer på finansmarknaden blankat Gamestops aktie. De valde därför att börja köpa aktier i Gamestop för att på så sätt driva upp värdet. Gamestops aktier rusade i värde under januari.

När de som satsat på att Gamestops aktie skulle fortsätta sjunka i värde skulle sälja tillbaka sina aktier för att göra en vinst var plötsligt aktien värd mer än den var när de lånade den. De började alltså förlora på sin blankning. Börsrebellerna från Reddit lyckades alltså röra om på börsen rejält. Många av de som blankat Gamestops aktie förlorade mycket på affären, vissa av börsrebellerna gjorde stora vinster medan andra förlorade sina insatser. 

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *