Rekordnotering för Apple

Under ett år präglat av coronapandemin och de ekonomiska följderna av denna har många företag kämpat med att hålla sig flytande. Ett företag har dock blomstrat – nämligen teknikjätten Apple med produkter som iPhone, Mac, iPad och Apple Watch i sin arsenal. Under det senaste året har Apples aktie ökat med över 150 procent. I fredags, fredagen den 4 september 2021, handlades även företagets aktie på den amerikanska Nasdaq-börsen med den högsta noteringen någonsin – 154,98 dollar styck. 

Rekordnotering för Apples aktie

Teknikföretaget Apple har varit aktivt under 45 år, och aldrig tidigare har deras aktie handlats för så höga siffror som under fredagen. 154,98 dollar är en rekordnotering. Apples börsvärde ligger även på rekordnivåer på över 2 500 miljarder dollar. Även detta är en rekordnotering för företaget. 

  • Apple: cirka 2 550 miljarder dollar
  • Microsoft: cirka 2 260 miljarder dollar
  • Google: cirka 1 920 miljarder dollar
  • Amazon: cirka 1 760 miljarder dollar
  • Facebook: cirka 1 060 miljarder dollar

Den höga noteringen för Apple beror på flera saker. En av dem kan dock vara den stundande lanseringen av iPhone 13 som förväntas i september. Under förra veckan avslutade flera stora amerikanska mobiloperatörer sin marknadsföring av Apples iPhone 12, vilket indikerar att den nya modellen är på gång.

 

10 år sen Steve Jobs lämnade Apple

Den 24 augusti i år var det tio år sedan Apples grundare och tidigare VD Steve Jobs lämnade företaget. VD-posten togs över av Tim Cook, som fortfarande sitter på titeln. Många såg Steve Jobs som det bultande hjärtat i Apple och förväntade sig att företaget aldrig skulle kunna leva vidare på samma nivåer under nytt ledarskap. De senaste tio åren visar dock på något annat. 

Apple har blomstrat under Tim Cook

Teknikföretaget har under de senaste tio åren slagit rekord efter rekord. Under Cooks ledning har vinsten fyrdubblats och försäljningen tredubblats, enligt siffror från Morningstar.

Apple är dessutom en sparfavorit hos svenska sparare. Bland utländska aktier är Apples aktie en av de mest handlade i Sverige. Här hittar du Apples aktie hos Avanza

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *