Aktieköp – 8 tips för lyckade aktieköp

Är det dags för aktieköp? Vad bör du köpa för aktier? Här kommer 10 tips på hur du lyckas med dina aktieköp.

1. Köp investmentbolag

Investmentbolag investerar i flera olika bolag. Genom att köpa ett investmentbolag blir du således indirekt aktieägare i flera andra bolag. Det är bra riskspridning. Investmentbolagen på Stockholmsbörsen har också en lång historia av att göra bra affärer, någon som är svårt för många privatsparare att göra.

2. Investera i sådant som du förstår

Om du investerar i sådant du inte förstår så är det stor risk att du inte förstår om det är en bra eller dålig placering.  Genom att ha grundläggande kunskap om till exempel bolaget du köper aktier i, förstår du ialla fall den grundläggande affärsiden bakom bolaget.

3. Köp så tidigt som möjligt

Ju längre tid dina pengar får bara inne på aktiemarknaden, dessto större är chansen att de ökar i värdet. Ränta på ränta-effekten när det gäller till exempel återinvesterade utdelningar gör att värdet ökar för varje år dina pengar är på börsen.

4. Ha en plan

Bestäm dig redan på förväg vad som är målet med ditt aktieköp. Ska du behålla aktien för all framtid? Vad händer om den sjunker eller stiger i värde? Genom att redan på förhand ha en plan förhidrar dig att agera irrationellt och ta dåliga beslut.

5. Separera dina känslor från aktieköp

Att köpa en aktie som man har en bra känsla för är inte fel. Däremot är det helt fel att börja köpa eller sälja aktier på grund av en känsla orsakad av aktiekursen. Försök agera rationellt och låt inte dina känslor ta över.

6. Köp aktier regelbundet

Se till att köpa aktier regelbundet. Då kan du passa på när aktier är billiga eller när börsen har fallit. Aktier går i cykler. Ibland går de upp och ibland går de ner. På lång sikt går de bra bolagen förhoppningvis uppåt mer än de går nedåt.

7.  Sprid dina risker

Köp aktier i flera bolag, i flera branscher. Då slipper du bakslag om något dåligt skulle inträffa.

8. Lyssna inte på ”experter”

Självutnämnda experter finns överallt. Lyssna inte på dem utan ta dina egna investeringsbeslut.

Hoppas dessa tips gett dig lite hjälp på vägen mot ditt aktieköp!

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *