Aktier eller Fonder?

Aktier eller fonder? Vad är bäst? Jag har fått många frågor kring om aktier eller fonder är bäst sparform.

Personligen sparar jag både i fonder och aktier.

Jag tycker du ska tänka på tre saker:

  1. Kostnad

  2. Administration

  3. Vad är din målsättning med sparande?

Kostnad – aktier eller fonder

Man vet aldrig om aktier och fonder går upp eller ner. Det enda man med säkerhet vet är att avgifter och kostnader förknippade med sparandet sänker avkastningen över tid. Även om man bara betalar avgifter på 0,1-2,5% per år, så blir det stora summor efter några år.

Så vilka avgifter finns egentligen? För att köpa aktier eller fonder så behöver man en depå. Det är gratis att öppna och har inte någon årsavgift hos nätmäklare som Avanza.

När du köper aktier får du betala en avgift. Avgiften är ofta mycket låg och köper du endast för mindre summor är det numera hela gratis. Du betalar heller ingen årsavgift för att ha aktier

Fonder betalar du oftast mer för. Fonder har nomalt en förvaltningsavgift. Då blir det ganska dyrt. Avanza Zero är en fond som är gratis och följer Stockholmsbörsen. Det kan vara ett bra alternativ.

Generellt är det billigast att äga aktier, så mao är aktier bäst!

Administration – Aktier eller fonder?

Det krävs inte mycket arbete varken med aktier eller fonder. Men fonder kräver minst. Med fonder behöver du bara föra över pengar när du vill att det ska köpas mer. Du kan sätta upp ett månadssparande. Sen behöver du inte bry dig om det mer än när du säljer.

Med aktier krävs det lite mer. Du måste ibland ta beslut, till exempel om du ska delta i nyemissioner.

Vill du inte behöva bry dig alls så är fonder bäst!

Vad vill du uppnå med ditt sparande?

Du sparar kanske för att bli rik? Bra, då passar både aktier och fonder dig. Vill du lära dig mer om de finansiella marknaderna så är såklart aktier att föredra. Då kan du vara mycket mer aktiv och selektiv i dina placeringar.

Fonder är bra för där slipper man ta beslut. Man kan bestämma inriktning, men behöver inte gå in på detaljnivå och välja bolag.

Här är fonder bäst ibland och aktier bäst ibland!

 

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *