Fonder när du vill investera i olja

Att spekulera i olja är alltid intressant. Det är ett tillgångslag som berör. Vi ger lite tips på hur du kan spekulera i olja genom fonder.

Oljefonder?

Det finns flera sätt att investera i olja:

Rysslandsfond

Större delen av den ryska börsen består av oljebolag. En investering i en rysslandsfond får därför mycket stor exponering mot olja.

Exempel på fonder med oljeinriktning:

Du kan köpa dem gratis via till exempel Avanza.

Energifond

Olja står för en stor andel i de flesta energifonder. Många energifonder har även investeringar i gas, el och kol.

Exempel på en bra energifonder med olja:

Du kan köpa denna fond via Avanza.

Olje ETF eller certifikat

Du kan hitta flera ”rena” börshandlade oljefonder och oljecertifikat på Avanza. Risken är hög och det är inte säkert att utfärdarna alltid ställer köp- och säljkurser. Dessa instrument bör bara användas av dem mer längre erfarenhet av börshandel.

Reflektioner om oljeinvesteringar

Oljan har legat stabilt under en tid mellan 45-50 dollar. I slutet av Augusti så bottnade den och exploderade upp med en uppgångsfas på dryga 25 procent på 3 enstaka dagar. Trendvändningar ser vi ofta just bete sig såhär. När man räknat bort oljan och sett den sjunka under många år, så börjar investerare ofta titta sig runt efter det som gått bäst. Bioteknik osv. Då vi då som nu ser hur Bioteknik sjunkit snabbt och denna högrisk som finns inom bioteknik gör att man tror att bioteknik är framtiden. Som under IT- bubblan.
Marknaden beter sig inte som man vill, utan den gör precis som den vill. Den är ofta inte logisk. Då vore det för lätt.

De som vågar se sig om efter andra intressanta case blir ofta vinnarna. Råvaror, råvarurelaterat som Latinamerika, Brasilien, Norge är marknader som stigit fort senaste tiden. Guldet kan också börja glimma igen efter flera års sjunkande kurser. Guldet bör vi vänta på att verkligen se att det är en trendvändning på gång och att vi ser högre bottnar framöver innan vi tar position där.

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *