Investera i Norden

Investeringar i Norden

De nordiska länderna är Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Om du vill läsa mer specifikt om att investera i Sverige och svenska bolag föreslår jag att du läser artikeln vi skrivit som handlar just om svenska investeringar. Den kan du läsa här. Det finns många fina företag, fonder och aktier som relaterar till den nordiska marknaden.

Om att investera i Norden

Några av de största nordiska bolag som är värda att nämna (och som du troligtvis kommer att exponeras mot om du investerar i Norden) är Statoil (Norge), Nordea (Sverige), A.P. Möller-Maersk (Danmark), Fortum (Finland), Hennes & Mauritz (Sverige), Sampo (Finland), Telenor (Norge) och Novo Nordisk (Danmark).

Statoil, numera Circle K, är såklart ett oljebolag, Nordea är en bank, A.P. Möller-Maersk är ett konglomerat med verksamheter inom bland annat logistik, transport och energi, Fortum är ett energibolag, H&M säljer kläder, Sampo är ett försäkringsbolag, Telenor är såklart verksamt inom telekom och Novo Nordisk är ett läkemedelsbolag. Som du ser från denna lista är den nordiska storbolagsportföljen väl diversifierad med företag verksamma inom många olika sektorer.

Bästa fonderna med nordisk inriktning

Vi har listat de bästa fonderna nordisk inriktning som har gett bäst avkastning de senaste 5 åren:

Bästa fonderna inom Norge

För dig som vill fokusera på Norge har vi listat de som har gett bäst avkastning de senaste 5 åren:

Bästa fonderna inom Finland

Även Finland har några intressanta fonder och följande har gett bäst avkastning de senaste 5 åren:

The Nordic Model

I investeringssammanhang talar man ofta om The Nordic Model. Med det menar man sättet som de nordiska länderna har integrerat välfärd och sociala skyddsnät i samhället och hur de påverkar ekonomin. I teorin går ju denna generösa välfärd emot typiska kapitalistiska egenskaper som marknadsekonomin och den ”effektiva marknaden”, men i den Nordiska Modellen har man visat att det går ganska bra att ha dessa saker som kompletterande till ekonomin.

Som investerare är nordiska fonder ett bra sätt att minska risken, eftersom de Nordiska länderna representerar intäkter och kostnader i flera olika valutor, handel med olika tillgångsslag och starka ekonomier som drivs på ganska olika sätt.

Hur går man tillväga?

Om man vill investera i Norden är vårt förslag indexfonder. Det finns gott om T.ex. SEB Nordenfond Lux (Lux innebär bara att fonden har sitt legala säte i Luxemburg) som har ca 850 bolag, ett morningstarbetyg på 4 av 5, och en årlig avgift på 1,30%, eller Handelsbanken Norden Ind Criteria A1 SEK som är relativt ny och därför inte har ett morningstarbetyg ännu (men har under den korta tiden fonden funnits tillgänglig rört sig utan någon större spread från SEB-fonden med högre avgift).

Fonden ämnar följa SIX SRI Nordic Index och har den lägsta avgiften av alla Nordenfonder jag hittat (0,40% per år).

Slutsats Norden:

  • De nordiska storbolagen är väldiversifierade, med verksamheter i alla tänkbara sektorer
  • Norden innebär också en naturlig ”valutahedge”, även om man brukar kalla valutaförändringarna för ett nollsummespel på längre sikt
  • Den Nordiska modellen innebär ett starkare socialt skyddsnät för invånarna än de typiska kapitalistiska samhällena
  • Det finns bra indexfonder som investerar i hela norden och håller nere risken för din investering!