Investera i kommunikation

Telekommunikationbranschen i allmänhet

Telekommunikationbranschen har under de senaste 20-30 åren upplevt en stor omställning på grund av internet. Det fortsätter ske utveckling och förändring inom telekommunikation, varför det är en spännande bransch att följa. Allt eftersom internet blir mer tillgängligt kommer folk att använda vanliga telefonnätet mindre, så telekombolagen har fått till större utsträckning arbeta med internetbaserade tjänster.

Telia och Tele2 erbjuder både fast (Tele2 via Com Hem) och mobilt bredband samt hem- och mobiltelefoni. Andra telekomföretag som t.ex. Bahnhof erbjuder bara fast bredband.

Förändringar vad gäller kommunikation

Telekombranschen är som sagt en bransch som det kommer att vara spännande att hålla ögonen på under kommande år, eftersom mediejättarna som Facebook och Tencent håller på ändrar hur vi interagerar med varandra, oavsett om det är på telefonen, datorn eller surfplattan. Facebook Messenger, WhatsApp och WeChat skickar idag fler meddelanden än telefonoperatörernas SMS-nät gör. Hur kommer denna utveckling se ut om 5, 10 eller 15 år?

Vad ska man tänka på?

När man investerar i en specifik bransch är det bra att reducera riskerna genom att investera i flera företag som är verksamma inom samma bransch. Då slipper man försöka gissa ”rätt” på vilket av bolagen som presterar bäst inom branschen.

En annan sak som är bra att bestämma är hur brett man tittar. Exemplet telekombranschen har ju bland annat Tele2 och Telia noterade på Stockholmsbörsen. I Sverige har vi även Bredband2 och Bahnhof som lite mindre internetleverantörer (jämfört med t.ex. Telia).

Kollar man i USA finns det flera stora aktörer inom branschen: AT&T, Sprint, Verizon och T-Mobile. I England finns Vodafone och i Norge finns Telenor. I nästan alla länder finns det åtminstone ett eller två stora telekombolag, och vill man samla alla dessa bör man leta upp en bra branschfond med exponering mot telekombranschen.

Hur går man tillväga?

Om man inte tycker att det räcker med de telekommunikationsbolag som finns på diverse largecap-listor (t.ex. indexet OMXS30 i Stockholm innehåller både Tele2 och Telia) kan man istället investera i en branschfond. Ett exempel på en branschfond med inriktning mot telekom är DNB Telecom, som har 5 av 5 i morningstarbetyg och en årlig förvaltningsavgift på 1,50%.

Populära fonder inom telekom:

Slutsats kommunikation:

  • Telekombranschen kommer troligtvis att se en ”disruption” inom en relativt snar framtid – blir spännande att se!
  • Det finns telekombolag som ”bara” är internetleverantörer, men det finns även de som erbjuder telefoni och mobila bredband
  • Telekombranschen har några stora företag i nästan alla länder, och finns därför med som en liten del i många indexfonder
  • Det finns branschfonder som specifikt inriktar sig på telekombolag. Bästa sättet att reducera risken!