Detta är dogecoin

Dogecoin – den senaste kryptovalutan på allas läppar. Men vad är egentligen dogecoin? Vi reder ut allt kring kryptovalutan, memet bakom namnet och kopplingen till Elon Musk.

Dogecoin – ett meme som blev en valuta

Namnet ”doge” i dogecoin kommer från det omåttligt populära doge-memet. Memet är en bild på en hund av rasen Shiba som tittar snett rakt in i kameran. Bilden fick snabbt spridning under 2010-talet och blev särskilt populär när hundens inre monolog skrevs ut på bilden med bristande stavning och grammatik. Populära meme-fraser som ”much wow” och ”so scare” kommer från doge-memet. 

Dogecoin-valutan lanserades redan 2013, när meme-bilden på hunden var som störst. I maj 2021, alltså i skrivande stund, är kryptovalutan mer omdiskuterad än någonsin. Shiba-hunden som gjorde doge-memet så populärt pryder valutans logga. För fler dogecoin memes och hur man köper dogecoin besök CryptoRunner.com.


Dogecoin – en snabb historia

Billy Markus är programmeraren och grundaren bakom dogecoin. Valutan är baserad på kryptovalutan litecoin – de båda valutorna använder krypteringsalgoritmen scrypt när man utför transaktioner eller utvinner valutan. 

Elon Musk och dogecoin

Trots att dogecoin har funnits länge har krytocvalutan blivit särskilt populär under 2021. Varför, kan man fråga sig. Elon Musk är det enkla svaret. Techmiljardären och grundaren bakom Tesla, Space X och PayPal twittrade om valutan under februari i år och kallade den ”folkets valuta”. Detta tillsammans med ett ökat intresse för kryptovalutor, med bitcoin och ether i spetsen, har gjort att dogecoin har rusat i värde. Under början av maj hade dogecoin stigit med 14 600 procent bara under 2021. 

Elon Musk har dock inte bara varit bra för meme-valutan. Under maj var Musk med i humorprogrammet Saturday Night Live. Under segmentet Weekend Update beskrev han dogecoin som ”a husle”, vilket på svenska kan översättas till fiffel eller svindleri. Valutan rasade snabbt i värde, men återhämtade sig något dagarna efter. 

Värdet på kryptovaluta är snabbt föränderlig, och kommentarer från inflytelserika personer kan snabbt påverka valutans status. Dogecoin gick från Atta vara ett meme till att bli en kryptovaluta att räkna med. Vad framtiden bär med sig kan vi bara gissa.  

Dessa kryptovalutor är störst:

  • Bitcoin
  • Ether
  • XRP
  • Dogecoin

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *