Aktierna med högst utdelning 2016

Utdelningssäsongen har börjat. I år betalas hela 243 miljarder svenska kronor ut i utdelning. Och det är enbart av bolagen på OMXS Large Cap! Personligen letar jag gärna efter bolag med bra vinsttillväxt och en stabil utdelning. Eftersom jag inte avser att sälja mina aktier blir utdelningen ett sätt att ”få något” för att man har aktier.

I år återinvesterar jag en del av utdelningen, medans en annan del av utdelningen lägger jag på familjens semester i Italien. Känns skönt att kunna sätta guldkant på semestern samtidigt som sparandet växer. Min aktieportfölj består av i grova drag 2/3 bolag med hög utdelning, 1/3 cykliska aktier i form av olja och stålbolag. Den sistnämna gruppen aktier har 2016 återhämtat sig verkligen fint, varför jag är nöjd med inköpen.

Men detta inlägg skulle handla om de bolagen som står för 2/3 av min portfölj. Nämligen högavkastarna i form av aktieutdelning.

Topp 11 aktier med bäst direktavkastning OMXS Large Cap

Företag & Direktavkastning
Telia Company 7,40
Nordea Bank 7,25
Swedish Match 7,25
Tele2 B 7,05
Ratos B 6,88
SEB A 6,42
Swedbank A 6,22
Axfood 5,87
Ericsson B 5,49
Handelsbanken B 5,47
Tieto Oyj 5,46
AstraZeneca 5,45

Jag har aktier i fyra av topp-5 företagen med högst utdelning. En bra strategi om du vill ta del av avkastningen men inte vill investera direkt i aktier är att köpa en fond. Det finns fonder som specialiserar sig på att investera i bolag med hög direkt avkastning. Men för gemene man kan jag inte se någon anledning varför inte Avanza Zero ska vara bra nog. Det är en gratis indexfond som investerar i de 30 största bolagen på Stockholms börsen. Majoriteten av dessa bolag har en hög eller mycket hög direktavkastning.

Vad fokuserar du på? Hög tillväxt/aktiekurs eller direktavkastning?

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *