Bra strategi för pensionssparande

Hur pensionssparar man?

Det finns en mängd olika sätt du kan pensionsspara på. Det viktiga är att du börjar i tid och inte rör de pengar du sparar till din pension. De skall få arbeta på i det tysta. Börjar du tidigt med ditt pensionssparande, så kan du absolut dra dig tillbaka med en mindre förmögenhet.

Det är några saker du bör tänka på och vi ger i denna artikel fyra tips och råd runt pensionssparande.

1. Sprid din köp över tid

Den första och viktigaste regeln när det kommer till allt sparande, men som är särskilt viktigt när det gäller pensionssparande, är att spara ofta. Köp lite varje månad – och gör det verkligen varje månad. Ett automatiskt sparande är ett bra alternativ, då slipper man tänka på det.

Med ett regelbundet, och automatiskt, sparande slipper man bry sig om att försöka ”tajma” börsen. Går börsen upp får du avkastning och går den ner får du ”rabatt” på nästa månadsköp.

2. Anpassa din risk efter tidshorisonten

Om du är ung och har lång tid kvar till pension kan du också våga ha högre risk i ditt sparande. Eftersom börsen på sikt alltid har gått upp (bara man väljer att titta på en tillräckligt lång tidsperiod) är det lugnt att ha en stor andel aktie-fonder i början av ditt sparande.

När du sedan närmar dig pensionen kan det vara smart att börja fördela om så att räntefonder (värdepapper med lägre risk, men också lägre avkastning) tar upp en större del av portföljen. Det beror på att räntefonderna har lägre risk att gå ned i värde på kort sikt, och eftersom du snart ska gå i pension har du inte tid att vänta på att värdepapperna ska ”ta ikapp” förlusten.

En bra regel här är att börja med mellan 80-100% aktiefonder när du är i 20- och 30-års ålder (en tumregel kan vara ”antal år kvar till pension gånger 2”). Sedan minskar du din exponering mot aktier i takt med att du närmar dig pensionen så att när du gått i pension har du mellan 0-20% aktiefonder, och istället 80-100% räntefonder!

3. Spara själv!

Som anställd i Sverige får du dels statlig pension, men ofta också en tjänstepension, och dessutom får många utöver det även en premiepension, läs mer om det här.

Men man ska inte förlita sig på att pensionen kommer att räcka till särskilt mycket, utan istället rekommenderar vi att du sparar själv till din pension – även om det känns som att det är typ 1000 år kvar tills det är aktuellt.

Idag räknar man grovt med att 80- och 90-talisterna kommer att få ut ca 70% av sin snittlön under livet i pension.

Om du istället sparar 5-10% av din nettolön varje månad; lägger in den delen av lönen i ett ISK eller Kapitalförsäkring innan du betalar räkningar och sådant, så ser du dels till att sparandet blir av, men du ökar också din framtida levnadsstandard markant.

4. Sprid riskerna

Det är jättebra att du sparar en del av din lön varje månad, ditt framtida jag kommer att tacka dig! Men lägg inte varje lön på samma fond så att du sitter där med bara ett värdepapper – sprid riskerna. Köp lite räntefonder, lite index-fonder (en Sverigefond, en globalfond, en BRIC-fond), kanske någon bransch- eller strategifond. Det viktigaste är att du är införstådd i vad du köper, och att du inte bara köper en fond eller aktier i ett enda bolag.

Fonder på Avanza med bra avkastning de senaste fem åren:

Kom ihåg:

  • Spara hellre ofta än sällan, även små belopp gör stor skillnad!
  • När du kommer nära pensionsåldern kan det vara lämpligt att sänka risken i ditt sparande.
  • Visst får du statlig, tjänste- och premiepension, men det är ännu bättre om du kan spara lite själv också!
  • Sprid ut riskerna, ett diversifierat sparande gör att du kan sova lugnt om nätterna.

Vanliga frågor och svar om pensionsparande

Hur mycket ska man spara till pensionen varje månad?

Hur mycket man ska pensionsspara beror förstås på ens inkomster och om man är anställd och har tjänstepension eller är egenföretagare. Vi rekommenderar att man sparar omkring 5 % av sin månadslön om man har utrymme till det.

Var är det bäst att pensionsspara?

Vi rekommenderar att man sparar månadsvis och att man sprider sina risker när man pensionssparar. Om man är yngre rekommenderar vi ett större sparande i aktiefonder, och om man är äldre ett större sparande i räntefonder.

Kan man pensionspara i ett ISK?

Ja, det går bra att spara till sin pension i ett ISK. Då kan man spara i både aktier och fonder och man betalar ingen skatt på vinsten utan istället en schablonskatt.

Vad ska man tänka på om man inte har tjänstepension?

Om man är egenföretagare eller av annan anledning inte har tjänstepension är det bra att börja spara själv till sin pension. För att motsvara en tjänstepension bör man spara mellan 4,5 till 6 % av den inkomst man har.