Så skattar du på fonder – förbered dig inför deklarationen

Hur gör man med deklarationen när man har fonder? Vad betalar man för skatt och hur redovisar man försäljning och vinst?

När inkomstdeklarationen kommer är det många som börjar fundera på hur det egentligen fungerar med fonder och skatt. Det är bra att vara väl förberedd inför deklarationssäsongen så att man slipper stress och långa telefonköer till Skatteverket. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om fondskatt.

deklarera fonder

Du skattar olika beroende på fondkonto

Hur fondinnehav och fondvinst beskattas beror på vilket typ av fondsparkonto man använder sig av. Reglerna ser alltså olika ut om man använder sig av ett traditionellt fondkonto, ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. 

Vi går igenom reglerna nedan. 

Läs mer om olika typer av fondsparande här.

Skatt på investeringssparkonto 

Du blir inte vinstbeskattad om dukar ditt fondinnehav på ett ISK. Istället tas en schablonskatt ut varje år (ISK-skatt). Denna skatt bestäms av statslåneräntan + 1 procentenhet. Schablonintäkten beskattas med 30 %. 

Om man har ett ISK spelar det alltså ingen roll vilka köp eller försäljningar som man har gjort under året – eller om man affärerna har gått plus eller minus. Beskattningen grundas på det totala fondvärdet på tillgångarna på kontot. 

Läs mer om ISK här.

Så deklarerar du – ISK

När det är dags för deklaration behöver du alltså inte redovisa dina vinst- eller förlustaffärer från ditt investeringssparkonto. Dina beskattningsuppgifter är förgyllda. Smidigt och enkelt. 

Kapitalförsäkring

Precis som med ett ISK beskattas du inte på vinsten du har gjort under året, utan en avkastningsskatt beräknas på det totala värdet fondvärdet i kapitalförsäkringen.

Avkastningsskatten beräknas utifrån statslåneräntan plus 1 procentenhet. Man beskattas sedan på 30 % av fondcärdet. 

Så deklarerar du – kapitalförsäkring

Det försäkringsbolag du har avtal med sköter din avkastningsskatt. Detta gäller alla svenska kapitalförsäkringar. Du behöver alltså inte göra någonting vid deklarationen. 

Fondkonto

Ett fondkontosparande kräver lite mer arbete vid deklarationen jämfört med ett ISK. Om du gör en fondförsäljning med vinst betalar du 30 % i vinstskatt. Vid varje försäljning du gör beräknas en vinstskatt. 

Förutom vinstskatten så tas en schablonskatt ut på dina fonders tala värde på ditt fondkonto. Denna skatt kallas fondskatt och ligger på 0,12 %. 

Så deklarerar du – fondkonto

Om du har sålt fonder med vinst ska dessa redovisas och du ska beskattas på 30 % av vinsten. Om man har gjort både förlust- och vinstaffärer går det bra att kvitta dessa mot varandra. 

Banken där du har dina fonder uppger kontrolluppgifter till Skatteverket och dessa uppgifter är förgyllda i deklarationen. Fondförsäljning redovisas i bilaga K4. Dessa uppgifter kan man ändra om man anser är beräkningen inte stämmer. Då gör man sin egen beräkning i deklarationen. 

Om kontrolluppgifterna inte är fullständiga kan man även behöva göra egna beräkningar. Det gäller till exempel om endast försäljningssumman är redovisad. 

När redovisar man fondförsäljning?

Du redovisar dina fondförsäljningar året efter försäljningen. Om du har sålt fondandelar under 2023 ska alltså dessa redovisas i deklarationen du lämnar in i maj 2024 (Inkomstdeklaration för beskattningsår 2023). Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *