Buffert – spara för trygghet

Att ha en sparbuffert på bankkontot är en ekonomisk trygghet för många. Om något oförutsett händer finns det ett sparkapital för just den typen av utgifter. Men hur ska man egentligen tänka när man lägger upp sitt buffertsparande? Hur många månadslöner ska man sikta på och hur placerar man pengarna smartast?

Ekonomisk trygghet – med buffertsparande

Livet kan bjuda på en rad förändringar som kan leda till oförutsedda ekonomiska utgifter – bilen går sönder, elräkningen blev högre än förväntat, man förlorar jobbet, man behöver köpa glasögon eller man behöver stötta en närstående ekonomiskt under en kort period. En buffert fungerar som ett skyddsnät för just den här typen av utgifter.

En buffert är ett sparkapital man kan plocka av för att få ihop vardagen utan att det långsiktiga sparandet man har påverkas. Det är inte så fördelaktigt att behöva sälja långsiktiga fonder för att betala en oförutsedd vardagsutgift – då tar man av sin buffert istället. 

Hur stor buffert är lagom?

Hur mycket man bör spara för den här typen av utgifter beror förstås på livssituation och ekonomi i övrigt. En tumregel är att ha ett sparkapital stort nog så att man klarar av alla utgifter under ett par månader.

Om man har familj med barn kan det vara en bra idé att spara lite extra för att täcka allt från borttappade gympaskor till vabbande. En extra stor buffert kan även vara fördelaktigt om man 

bor i bostadsrätt, villa, har bil, ett fritidshus eller har något annat som kan leda till stora plötsliga utgifter.

Vilken anställningstyp man har kan även påverka hur stort buffertsparande man bör satsa på. Om man har eget företag, jobbar frilans eller som konsult kan det ge en extra trygghet att ha ett lite mer tilltaget buffertsparande. Då behöver man inte vara lika orolig när det egna företaget går igenom tuffare tider eller när uppdragen tillfälligt blir färre. 

Hur ska man placera sitt buffertsparande?

En buffert ska finnas lättillgänglig för när de oförutsedda händelserna inträffar. Att buffertspara på börsen är alltså inte det mest fördelaktiga alternativet. För de allra flesta är det bäst att välja ett tryggt sparkonto med bra ränta och inga begränsningar på uttag under året. 

Att buffertspara rätt är lite av en balansgång – man vill ha en komfortabel summa för att klara av alla möjliga livssituationer och förändringar, men man vill inte ha för mycket pengar som bara sitter på ett sparkonto och går miste om börsens avkastning.

Se över ditt buffertsparande regelbundet:

  • Klarar du dig tre månader utan inkomst?
  • Finns det pengar för oförutsedda händelser?
  • Har din livssituation förändrats och hur påverkar den din buffert?
  • Justera årligen efter inflationen

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *