Investera i Östeuropa

Östeuropas ekonomi

Vi har skrivit en annan artikel om att investera i Europa och den hittar du här. De östeuropeiska länderna har inte lika utvecklade ekonomier som t.ex. Tyskland, Storbrittannien, Schweitz och Frankrike, utan anses vara lite högre risk eftersom de är under en tillväxtfas. Det kan man se som andra sidan av myntet som är Europa.

Östeuropa och tillväxtförväntningar

Rumänien är ett av länderna som växer med rasande fart och har för 2018 en förväntad BNP-tillväxt på nästan 5%. Det innbär att Rumänien snart kommer att klassas som en ”emerging market” och inte som en ”frontier market”. En stor del av den rumänska ekonomin är export av naturgas.

Jämför Rumäniens 5% förväntade tillväxt med Kroatien som för samma tid förväntas ha en tillväxt om 2,7%. Rumäniens ekonomi väntas alltså växa nästan dubbelt så snabbt som Kroatiens under 2018. Den kroatiska ekonomin består till stor del av tjänster och ca 70% av Kroatiens BNP tillhör den ”tredje ekonomiska sektorn” (hälso- och sjukvård, telekom, bank, utbildning, och sådana branscher).

Polen är Östeuropas riktiga stjärnskott när det gäller investeringar och tillväxt. Polens breda index WIG är i skrivande stund upp ca 35% på 5 år. Den polska ekonomin började på 90-talet ställa om till en marknadsekonomi och har gjort stora framsteg under de senaste årtiondena.

Hur investerar man i Östeuropa?

När man investerar i Östeuropa bör man beakta riskerna som finns med att investera i ”emerging markets” och ”frontier markets”. Länderna ovan är exempel på vad du kan investera i och det trygga sättet att göra en sådan investering är fonder.

Eftersom de östeuropeiska länderna medför en liten högre risk än de andra Europaländerna rekommenderar vi en bred indexfond. Ett exempel på en sådan fond som vi skulle föreslå att man läser mer om är Swedbank Robur Östeuropafond. Fonden har 1,42% i årlig avgift vilket är lite i det högsta laget, men eftersom Östeuropainvesteringarna har högre risk får man också ha tolerans för högre avgift. Fonden har även ett morningstarbetyg på 4 av 5.

Bästa fonderna inom Östeuropa

Vi har listat de fonder inom Östeuropa som har gett bäst avkastning de senaste 5 åren:

Slutsats Östeuropa:

  • Östeuropa ligger efter västra Europa när det gäller ekonomisk och social utveckling
  • Rumänien leder tillväxtprognoserna för området med förväntad BNP-tillväxt om ca 5%
  • Polen håller på gör omställningen till marknadsekonomi
  • Köp en indexfond om du vill investera i Östeuropa. Det minskar risken och mängden tid du måste lägga ned på att se över dina investeringar