Investera i Turkiet

Investering i Turkisk ekonomi

En stor del av den turkiska ekonomin är export av lantbruksprodukter. Turkiet är världens största producent av bland annat granatäpplen, körsbär och aprikoser och näst-störst i världen på gurka, vattenmelon och kikärtor. Som ett resultat av denna stora produktion av frukt och grönt har Turkiet varit självförsörjande vad gäller mat sedan 1980-talet.
Den andra stora delen av den turkiska ekonomin är produktion av elektronik, bilar och andra industrivaror. Turkiet är även en stor producent och exportör av vapen och militärteknik.
Turkiet producerar både olja och naturgas, men inte tillräckligt för att mätta landets energibehov. För att fortsatt kunna stödja ökad levnadsstandard ska Turkiet bygga flera kärnkraftverk. Det första väntas stå klart år 2020.

Turkiska börsen

De turkiska börsens index heter BIST 30, BIST 50 och BIST 100 (Borsa Istanbul 30/50/100 Index) och inkluderar de 30/50/100 största bolagen på Istanbulbörsen. Listan av Turkiets största bolag inkluderar flertalet storbanker, flygbolaget Turkish Airlines, två stora telekombolag och flera stora industribolag.

Riskbilden av turkisk ekonomi

I skrivande stund, i maj 2018, är turkiska börsen ned cirka 20% på ungefär en månad. Det anses bero på en kombination av den försvagade turkiska Liran (turkiska valutan), politisk instabilitet i regionen, och en massflykt från turkiska investeringar för investerare runt om i världen.

Det är inte första gången turkiska börsen haft en större sättning i senare tid och det är troligtvis inte den sista. Det politiska läget i landet är en stor anledning till detta, och ungefär som med investeringar i Ryssland (läs mer om Ryssland här) ska investerare vara beredda på att det är väldigt volatilt på dessa marknader.

Hur investerar man i Turkiet?

För att investera i Turkiet rekommenderar vi en bred aktiefond. Riskerna i landets ekonomi är relativt stora och för individuella investerare kan det vara väldigt svårt och riskabelt att försöka välja enskilda bolag som man tror kommer att gå bra.

Det finns flera fonder att välja på när det kommer till turkiska investeringar, och ett exempel på en aktivt förvaltad aktiefond med turkiska innehav är Turkisfund Equities A  som har 4 av 5 i morningstarbetyg, riskbedömningen 7 av 7 och 1,50% i årlig förvaltningsavgift. Det finns även flera andra ETF:er och fonder som investerar i Turkiet.

Fonder för investering i Turkiet

Om du är intresserad av att investera i Turkiet har vi här tagit fram några exempel på fonder:

Slutsats Turkiet:

  • Turkiet är en av världens största producenter av många olika frukter och grönsaker
  • De producerar också bland annat industrivaror, elektronik, olja, naturgaser och militärteknik
  • Turkiska indexen heter BIST 30, BIST 50 och BIST 100 (det sistnämnda kallas även ibland XU100)
  • Det är stor geopolitisk risk i regionen och det bör tas i beakt när man investerar i Turkiet