Investera i Ryssland

Ryska investeringar

Rysslands huvudsektorer när det kommer till ekonomin är energi, gruv-, skogs- och lantbruksverksamhet. Ryssland är världsledande i produktion av diamanter och är landet med störst skogsyta i hela världen. Ryssland har även en stor industri för biltillverkning (med exempel som ryska bilmärket Lada) samt flyg- och rymdteknik. Råvarutillgångar är Rysslands stora tillgångar.

Vapenexport och Ryssland

Den ryska flyg- och rymdtekniken är inte bara fokuserad på kommersiella flygplan och RKK Energia (ryska NASA). En stor del av branschen producerar militärflygplan som MiG-29. Efter USA är Ryssland världens näst-största exportör av vapen och den ryska försvarsindustrin hade år 2009 cirka tre miljoner anställda.

För den investeraren som anser att vapenexport inte etiskt kan motiveras som investering bör man vara vaksam på indexprodukter, då det finns flertalet stora vapenexportörer i Ryssland. Historiskt har flera Rysslandsfonder varit stora vinnare under perioder vad gäller fonder.

Politisk risk i Ryssland

När man talar om emerging markets och ämnet politisk risk kommer upp ska man alltid dra öronen åt sig. I såväl Sydamerika som Afrika och Asien har olika diktaturer och politisk osäkerhet historiskt sett haft väldigt starka grepp på börsen. Ryssland är inget undantag från detta, utan är snarare tvärtom – ett av de länder med störst politisk risk när det gäller investeringar.

Ta det ryska oljebolaget Yukos som exempel. 2003 blev ägaren Michail Chodorkovskij arresterad av ryska myndigheter på grund av anklagelser för skattebrott. Senare visade det sig att orsakerna bakom händelsen faktiskt var politiska och handlade till stor del om att ryska staten ville ta över delar av företaget.

Hög risk = hög avkastning?

Som många investerare vet får man som avkastningsjägare tåla en hel del risk om man vill maximera portföljen. Att investera i Ryssland är inget undantag för den regeln, och en rysk investering rekommenderas bara för den som har mycket is i magen när det svänger. Den ryska börsen är nämligen väldigt volatil. Det senaste skräckexemplet på ryska RTS (Russia Trading System Index) var i början av april 2018 då RTS från fredagen 6/4 till måndagen 9/4 föll 13,5%.

Hur investerar man i Ryssland?

Eftersom riskerna är stora med att investera i Ryssland är det bästa sättet att investera att köpa en aktiefond. Ett exempel är fonden INVL Russia TOP20 med Morningstarbetyg 4 av 5 och en årlig avgift på 1,50%. Kom ihåg att alltid läsa på ordentligt och att undersöka vilka underliggande värdepapper som ingår i fonden du köper!

Bästa fonderna inom Ryssland

För tillfället är det svårt att få exponering mot ryska marknaden.

Slutsats Ryssland:

  • Rysslands ekonomi består till stor del av naturtillgångar som diamanter, kol, olja och skog
  • Ryssland är världens näst-största exportör av vapen och militär teknik
  • Det finns enormt stor politisk risk kopplad till att investera i Ryssland
  • Hög risk ger potentiellt hög avkastning, men även hög volatilitet. Var förberedd för det värsta!
  • Indexfonder är ett bra sätt att sprida riskerna när man investerar