Bra strategi för fondsparande

Välj rätt strategi för dina fonder

Man brukar säga att det finns lika många investeringsfilosofier som det finns investerare och med det menas ju att du ska hitta den strategi som passar just dig bäst. Men med det i åtanke finns ändå några generella tips som är bra om du anammar i ditt beslutsfattande och kommer ihåg sedan när du skapar din investeringsstrategi.

Sprid riskerna

Sprid riskerna i ditt sparande, köp inte en fond och tro att du har bra riskspridning för att det är en fond och inte bara en aktie – köp flera fonder som kompletterar varandra! Har du en sverigefond kanske du vill komplettera med en USA-fond eller en globalfond. Har du stor andel i billiga indexfonder kanske du vill prova betala lite mer för en aktivt förvaltad hedgefond med potentiellt högre avkastning!

Hitta din strategi

Avanzas blogg, Aktiespararen (aktiespararnas tidning) och olika finansbloggar är några väldigt bra ställen att leta inspiration på. Det skrivs om fonder som går bra, vilka strategier de använder och så vidare. Det viktiga när man letar inspiration är att man tar inspirationen och sedan läser på själv, inte att man läser om en fond och tycker ”om han köper borde jag också det”.

Man har råd att vara ganska passiv som fondsparare

I min strategi har jag 7 olika indexfonder som följer lite olika index. Risknivån på de olika fonderna är olika hög och hur jag viktar dem i portföljen är också olika. Jag månadssparar och ungefär 2-3 gånger per år balanserar jag om fonderna. Jag använder ett enkelt Excel kalkylblad för att räkna ut hur ombalanseringen ska göras och det tar mig mindre än 15 minuter per gång.

Exempel på populära indexfonder hos Avanza:

Spara tid med din strategi

Alltså tar mitt sparande mindre än en timme per år, nu när jag har fått i ordning allt (visst, det var lite pyssel att välja fonder, fördela dem på ett sätt som passar mig och sätta igång månadssparandet, men nu är det väldigt lite jobb som krävs för att fortsätta spara).

Kom ihåg:

  • Finns inget rätt eller fel: välj din egen väg!
  • Men det finns ändå vissa saker som är bra att tänka på när du väljer din egen väg…
  • Leta inspiration på Avanza, Aktiespararen eller andra finansbloggar
  • När du kommit igång krävs inte mycket jobb att sköta sparandet, det rullar på automatiskt!

Vanliga frågor och svar om strategi för fondsparande

Hur ska man tänka när börsen svänger?

Om börsen är orolig kan det vara svårt att veta hur man ska agera. Generellt är det bra att hålla huvudet kallt och inte sälja så fort det börjar svänga, fortsätta månadsspara eller spara regelbundet, och sprida sina risker.

Är det bra att månadsspara i fonder?

Att månadsspara kan vara en bra investeringslösning för många. Då sparar man automatiskt i aktier och/eller fonder varje månad. Med den här typen av sparande följer man med i börsens upp- och nedgångar.

Hur ska man fördela sitt sparande?

Det är ofta bra att ha flera olika typer av sparande: långsiktigt sparande (i tex. aktier och fonder), kortsiktigt sparande och buffert.

Hur sprider man riskerna i sitt sparande?

Ett sätt att sprida sina risker när man fondsparar är att välja flera olika typer av fonder. Om man till exempel har både sverigefonder och globala fonder påverkas ens sparande inte lika mycket om en marknad går dåligt under en period. Man kan även sprida sina risker genom att månadsspara – då köper man både när börsen är hög och låg.