Rapportdags – äga aktien eller ej?

Hur ser vi på aktier inför rapport?

Om man inte ägt aktien innan eller ligger långsiktigt i aktien, ska man inte köpa aktien inför rapport. Ofta kommer det fram saker i rapporten som du inte hinner agera på om du har aktien.

Det är inte ovanligt att aktier sjunker eller stiger 5-10% när årsrapporten släpps. Det är som att singla slant att köpa en aktie inför en rapport. En smart investerare avvaktar och köper aktien efter rapprten.

Vill man äga aktien är det bättre att isåfall köpa efter rapporten. Vi avstår från köp inför rapportenoch tycker att det finns andra aktier som är betydligt trevligare och säkrare att äga.

När släpper bolag årsrapporten?

Majoriteten av svenska bolag rapporterar kalenderår. Det innebär att årsrapporten är klar någon gång efter årsskiftet. Normalt kommuniceras den till marknaden under februari-mars. Det är oftast stora rörelser på börsen under denna perioden.

Aktierna kan stiga och sjunka mycket. Anledningen till att de sjunker eller går upp beror primärt inte på om bolaget går bra eller dålig. Istället är det om rapporten motsvarar förväntningarna på marknaden eller inte.

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *