10 nycklar till sparframgång

10 nycklar för att du ska lyckas med ditt sparande. Hur ska du göra för att öka chansen att bli rik?

1. Spara regelbundet

Varje månad bör du avsätta en del av lönen så fort den kommer in på kontot. Lite är bättre än ingenting.

2. Minska på utgifterna

Se till att ha så lite fasta utgifter som möjligt. Minska de rörliga utgifterna såsom småköp av fika, läsk och godis. Det ger möjlighet att spara mer.

3. Sprid risken

Ibland går bolag i konkurs (Enron), ibland går länder nästan i konkurs (Grekland) och ibland blir räntan negativ (Sverige). Du kan aldrig veta med säkerhet vad som händer och det finns risk att förlora pengar i princip i alla investeringar du gör. För att minska risken för att du ska ha riktigt otur så se till att placera i flera olika tillgångar för att sprida risken.

4. Lyssna inte på ”säkra tips”

Läser du på nätet om ett ”säkert tips” där du ”inte kan förlora pengar”. Lyssna inte på det! Hela internet är fullt av tips där personer påstår det ena eller det andra. Följ det du själv tror på och lyssna inte på anonyma personer på nätet.

5. Följ inte tips från tradionell media

När något tillgångsslag gått riktigt bra så brukar tidningar som Aftonbladet och Expressen lyfta fram det som en riktigt bra investering. När detta hänt, vet du med största sannolikhet att det är försent att hoppa på tåget,

6. Tänk långsiktigt

Försök inte dubbla dina pengar på kort tid. Tänk istället tio år fram i tiden eller mer. Vad tror du på?

7. Ha is i magen

När det stormar som mest är det troligtvis som sämst att sälja.

8. Gör tvärtom

Finansiella marknader överregerar gärna. Köp när det känns som om världen är på väg att ta slut och sälj när världen är helt problemfritt och alla tror att börsen ska rusa.

9.  Köp saker du förstår

Köp bara produkter du förstår. Oavsett om det gäller aktiehandel, fonder eller strukturerade produkter så bör du förstå vad konsekvenserna av ditt köp blir.

10. Lyssna försiktigt på försäljare

De flesta inom finansbranschen lever på provisioner. Det innebär att rådgivare lever på provisioner. Betrakta därför alla som försöker rådgiva dig som en försäljare i en klädbutik. Kanske de är ärliga, kanske de bara försöker att kränga något till dig?

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *