Investera i Nordamerika

Mest bara USA

Att investera i en Nordamerikafond betyder oftast att man investerar i USA. Även om Kanada tekniskt sett tillhör Nordamerika är kanadensiska börsen så liten jämfört med den amerikanska att den inte kommer med. Detta beror såklart på vilket index fonden ämnar följa, eller om det är en aktivt förvaltad fond så kan den definitivt ha kanadensiska innehav.

På en global skala motsvarar USAs börser strax över 50% av världens index. Köper du en globalfond som följer MSCI World Net, till exempel, så är mer än hälften av fondens värde placerat i företag som är noterade i USA.

Investeringar i Kanada

Under 2017 och början av 2018 har det varit en väldig hype (”hausse” på börsspråk) kring Cannabis-aktier, och många av dessa är noterade i just Kanada. Det beror på att Kanada är i processen att legalisera Cannabis för privat bruk.

Dessa Cannabisbolag som är noterade i Kanada gick därför upp väldigt mycket under slutet av 2017 och blev mycket populära. Utöver detta finns även en hel del olje- och gruvbolag noterade i Kanada. Till exempel är svenska Lundin Gold dubbelnoterat i Stockholm och Kanada.

FAANG & Teknologi

I skrivande stund är det väldigt populärt att tala om FAANG-aktierna på den amerikanska börsen. Denna akronym omfattar de stora techbolagen som drivit amerikanska börsens starka uppgång de senaste åren, och dessa är: Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google (eller Alphabet). Köper du en fond som följer indexet S&P 500 (dvs de 500 största bolagen i USA, viktat efter marknadsandel) kommer en stor del av fonden att bestå av dessa bolag.

I skrivande stund är det bara Netflix som inte väger över 1% i indexet, och Apple (den största komponenten) väger hela 4.1%. Utöver FAANG-aktierna är det ganska mycket tech generellt i USA. Silicon Valley är ju känt som världens innovations-centrum och många ”enhörningar” (startup-bolag som värderas till 1 miljard dollar) börjar där. Andra nämnvärda techbolag som ligger högt upp i S&P 500 är Microsoft, Intel, NVIDIA och Adobe. Åtminstone några av dessa giganter har du säkerligen hört talas om tidigare.

Nordamerikanska företag

Förutom ca 20% techbolag består S&P 500 av bland annat banker, investmentbolag, fintechbolag, hälsovård, industri, telekom och en massa annat. Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway ligger någonstans i topp när det gäller storleksordningen på S&P 500 och alla tre av Mastercard, Visa och American Express finns representerade högt upp på listan.

Wells Fargo, JP Morgan Chase, Bank of America är tre banker som väger tungt i indexet och det finns även en massa andra namn man känner till: Boeing som tillverkar flygplan, AT&T inom telekom, Coca-Cola, Walt Disney, och så vidare. I USA finns det många stora multinationella företag och av de allra största känner man även som svensk ofta till ganska många.

Spotify och Pfizer är två svenska företag som är noterade på amerikanska börsen (Pfizer är visserligen noterat på Stockholmsbörsen också).

Bästa fonderna inom USA och Nordamerika

Vi har listat de bästa fonderna inom USA och Nordamerika som har gett bäst avkastning de senaste 5 åren:

Hur ska jag investera i USA?

En passivt förvaltad indexfond kommer man långt med, särskilt när det gäller USA. I USA finns några olika index som kan vara intressanta, inte minst S&P500 som är ett väldigt populärt index, då det är ganska brett (500 bolag) och viktat efter börsvärde. Vill du ha mer mid- eller smallcap kan du kolla på Russells 1000 eller Russells 2000 index. Det finns massor av bra och billiga passivt förvaltade indexfonder här, till exempel Swedbank Robur Access USA som bara kostar 0,2% per år.

Slutsats Nordamerika:

  • Kanadas börs är pytteliten jämfört med stora USA
  • Amerikanska börsen representerar över 50% av världens noterade bolag
  • USA är till stor del techbolag, men många av de multinationella företagen på listan känner de allra flesta till
  • Köp en billig indexfond och håll den i många år