Investera i Japan

Stark Japansk ekonomi

Japanska börsen är en av de största i världen. Andra asiatiska länder som t.ex. Kina anses fortfarande tillhöra kategorin ”tillväxtmarknad” medan den Japanska ekonomin är så stabil att många Asienfonder idag följer ett index som heter ”MSCI Asia ex Japan Net” (dvs att det inkluderar asiatiska börser exklusive Japan).

Det gör de för att Japans ekonomi är så stabil att den inte ligger i linje med resten av den asiatiska marknadens förväntade resultat. Det är som att man skulle skapa ett Nordamerikanskt index när man egentligen ville ha exponering mot Kanada (USA är en sådan stor ekonomi att indexet hade följt väldigt likt ett USA-index).

Vad är Japan bra på?

Japan är förmodligen ett av världens mest high tech länder, och den japanska börsen präglas av bland annat stora teknikbolag. Robotindustrin, datorspelsbolag, självkörande bilar och andra teknikbolag tar upp en stor del av den japanska börsen och är också drivande i framfarten av den japanska ekonomin.

Varför investera i Japan?

Att investera i Japan gör man förmodligen för att man tror på teknikbolagens framfart. I både bil- och robotindustrin är Japan världsledande och visar inga tecken på att det kommer ändras någon gång snart. Några bekanta namn är Nintendo, Softbank, Toyota, Sony och Nissan.

De är några av de största bolagen på den japanska börsen, och ett bra sätt att som investerare få exponering mot dem och många andra stora japanska bolag är genom att investera i en indexfond. Förslagsvis hittar du en fond som följer Nikkei 225 (som är ett index med de 225 största bolagen på Tokyobörsen) eftersom Tokyobörsen har över 2200 noterade bolag.

Bästa fonderna inom Japan

Vi har listat de bästa fonderna inom Japan som har gett bäst avkastning de senaste 5 åren:

Japan är inte Kina

Dessutom är många investerare försiktiga med att investera i Kina (främst på grund av kinesisk protektionism som gör att investeringar i Kina är osäkra kort) och då är Japan ett av några bra alternativ. Japan är ingen tillväxtmarknad, så vill man ha den högre risken med potentiellt högre avkastning som Kina erbjuder skulle nog en investering i BRIC-länderna passa bättre – men Japan är likt Kina i hur stort tech-fokuset är just nu. Kina med Tencent, Alibaba, Baidu bland annat och Japan med Toyota, Hitachi och Mitsubishi, bland andra.

Slutsats Japan:

  • Japan är asiens och en av världens största börser
  • Teknik och high tech har stort fokus i Japan
  • Världsledande i bil- och robotindustrierna
  • Ett bra alternativ om man tycker att Kina har för hög riskprofil