Coronakrisen – hur ska man investera när börsen svänger?

Mycket har förändrats i världen under 2020. Året inleddes hoppfullt av många med löften om nya och bättre rutiner och vanor under det nya året, men sen det nya coronavisuset tog sitt järngrepp om större delen av jordens befolkning har ingenting riktigt varit som det brukar. Många länder har stängt ner totalt under flera månader med stängda butiker, barer, salonger och andra mötesplatser. Vi har arbetat hemifrån, pluggat på distans och försökt undvika sociala kontakter i den mån det varit möjligt. Sjukvården har kämpat mer än någonsin och dagligen har vi fått nya nyheter om antalet smittade och hur forskarna tror att det nya viruset uppför sig. Det har helt enkelt varit ett annorlunda år – på alla sätt.

Även på börsen har det hänt mycket under 2020. Plötsliga och dramatiska börsfall har gjort många sparare nervösa. När man har gått in på sitt fondkonto har många mötts av minus och röda siffror på ett sätt som man inte är van vid. Hur ska man egentligen agera med sitt sparande under en global kris som resulterar i börsoro? Ska man sälja? Kanske passa på att köpa? Vilka fonder ska man i så fall investera i? Eller ska man inte göra någonting alls? 

Vi försöker reda ut hur man kan tänka kring sina fonder under coronakrisen. 

Vilka fonder ska man investera i under coronapandemin?

Det är nog en del som tänker på vilka typer av fonder som kan vara bra att satsa på nu under coronakrisen. Egentligen bör tankesättet inte skilja sig så mycket från hur du skulle tänka ett vanligt år. Det första du behöver fundera på är alltså vad du sparar till – alltså när du kommer att behöva dina pengar. Om du till exempel sparar till din pension, ett sparande som kommer att pågå under många många år, behöver du tänka annorlunda jämfört med om du sparar till en kontantinsats på en bostadsrätt som du vill köpa inom fem år. 

När det kommer till långtidssparande brukar många rekommendera en att satsa på så kallade aktiefonder. Aktiefonder är, precis som namnet antyder, fonder placerade i aktier. Den här typen av fonder brukar ha en högre risk jämfört med till exempel räntefonder eller blandfonder – men då blir också avkastningen högre. Om man sparar långsiktigt, under flera decennier, brukar därför aktiefonder vara mest lönsamma. Läs mer om Avanzas aktiefonder här. 

När man sparar långsiktigt brukar det vara bra att hålla huvudet kallt under börsoro. Börsen kommer alltid att svänga, och förhoppningsvis kommer coronapandemin att sakta men säkert ebba ut och börsen kommer att stabiliseras igen. 

Korttidssparande kräver en lite annorlunda taktik. När man sparar till något som kommer att ske bara några år fram i tiden är det ofta säkrare att satsa på fonder med lägre risk – alltså motsatsen till aktiefonder. Istället kan man titta på till exempel räntefonder. Räntefonder är fonder som placeras i till exempel bostadsobligationer och statsobligationer – alltså räntebärande värdepapper. Räntefonder påverkas ränteläget i världen. Läs mer om Avanzas räntefonder här. 

Fonder jag redan har – ska jag sälja eller avvakta när börsen svänger?

Återigen är det viktigt att tänka på varför du sparar och under hur lång tid du tänker spara.

Långsiktigt fondsparande

Sparar du till något där du kommer att behöva pengarna om många år, ofta längre än 10 år, är det inte dags att drabbas av panik. Börsen kommer att svänga, och stabiliseras igen. Att paniksälja under börsnedgång brukar inte vara en bra idé i det här läget.

Kortsiktigt fondsparande

När det kommer till kortsiktigt fondsparande kan det dock vara dags att agera. Se över hur ditt sparande ser ut. Har du många fonder med hög risk? Då kan det vara en bra idé att istället satsa på fonder med lite längre risk. Ett sådant tips är räntefonder. 

Fonder – viktigt att tänka på under corona

En bra sak att komma ihåg under perioder som denna när det är stormigt på börsen och i världen i övrigt är att det alltid är bra att ha ett aktivt sparande. Att månadsspara varje månad är det bästa sättet att förbereda sig inför en pågående eller kommande kris och andra oväntade situationer. Om du varje månad investerar i ditt sparande kommer ditt sparande följa både nedgångar och uppgångar. Därför är det viktigt att fortsätta spara trots att det är stormigt på börsen och fonderna backar.

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *