Vad är PPM?

Vad är PPM? Numera heter det pensionsmyndigheten och är den myndighet som sköter din pension.

Pensionsystemet

Pensionsmyndigheten sköter din pension, både när du jobbar och tjänar in pengar till din pension och när du är pensionär och får pension utbetald. Den allmänna pensionen kallas den pension som myndigheten sköter. Alla som arbetat får den allmänna pensionen.

Allmänna pensionen

Den allmänna pensionen består av två olika delar: Inkomstpension och premiepension.

Av all lön du tjänar, upp till 38000 i månaden, är 18,5 % pensionsgrundande. Förenklat innebär det att varje år avsätts 18,5 % av din lön i pensionssystemet. 16 % sätts i delen som kallas inkomstpension och 2,5 % sätts i delen som kallas premiepension

Inkomstpension

Inkomstpensionen påverkas av hur Sverige går. Förhoppningsvis växer den med mer än BNP. Risken för att klåfingrigade poltiker kommer in och petar här i framtiden får nog anses som stor. Det är en stor del av din pension, men hur säker kan du egentligen vara på att du får den?

Premiepension

Denna del är den du får ett orangekuvert varje år. Du får själv placera dessa 2,5 % i fonder. Gör du ingen val hamnar du i soffliggarfonden. En fond som för övrigt har visat sig gå bättre än många av de andra fonderna i systemet. Så att inte göra något val är inget dåligt.

För oss som intresserar sig av börsen är det naturligt att göra ett aktivt val. Du kan då välja att placera din premiepension i upp till fem fonder.

Intressanta fonder i premiepensionen

Det finns mängder av fonder i premiepensionen. Här väljer jag att lyfta fram några stycken som jag själv placerat i.

Avanza Zero – en gratis indexfond som följer utvecklingen av Stockholmsbörsens 30 största bolag. Avgifterna för fonderna får stor påverkan på din slutliga pension, så varför inte välja en gratis när det finns?

Carnegie Rysslandsfond – en högriskfond som svänger mycket. Tror du på olja och gas så är detta en bra placering. Släpper omvärlden sina sanktioner mot Ryssland kan ryska företag gå riktigt bra framöver.

BL – Dollar Bond – En obligationsfond noterat i USD. Räntorna är låga, vilket innebär en viss risk för denna fond. Går räntorna upp – sjunker denna fond i värde. Anledningen till att jag använder den är för att spekulera i dollarkursen. Jämfört med en aktiefond rör sig denna fonden inte lika mycket, här är det primärt ändringar i valutan och sekundärt ränteförändringar som påverkar värdet.

Har du någon favoritfond i PPM?

 

Inläggsförfattare: Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *