Investera i Brasilien

Brasilien – Ett BRIC-land

Brasilien är ett av länderna som ingår i BRIC-gruppen (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). BRIC-länderna anses vara de utvecklingländer där utvecklingen har kommit längst, sker snabbast och det är ofta BRIC-länderna som syns när man talar om ”Emerging Markets”. BRIC-länderna kan du läsa mer om här.

Brasiliens ekonomi

Brasilien är i skrivande stund världens åttonde största ekonomi. En stor del av denna ekonomi består av råvaror såsom guld, järn, trä och uran. Brasilien är världens näst största producent av järnmalm i världen (efter Australien) och är ett av få länder i världen som är självförsörjande när det kommer till olja.

En annan stor del av Brasiliens ekonomi är industri. Ca 30% av Brasiliens BNP kommer ifrån industri: tillverkning av bilar, stål, oljeprodukter, datorer och annat. Brasiliens storbanker tar också upp en stor del av ekonomin. Av de 20 Brasilianska företag som platsade på Forbes Global 2000 List (Forbes lista av världens 2000 största bolag) år 2017 var 5 företag banker eller finansiella institutioner.

Brasilien och hyperinflation

Brasilien har haft en svår ekonomisk historia med en lång tid av hyperinflation och en instabil valuta. Mellan 2004-2008 växte Brasiliens ekonomi ca 4-5% per år och sedan dess har ekonomin fortsatt på en riktig tillväxtresa. Från botten av finanskrisen i slutet av 2008 till skrivande stund i maj 2018 nästan tio år senare, har indexet Brazil Index 50 (IBX50) stigit med lite över 10% per år (totalt 162%).

För jämförelse har svenska OMXS30 på samma tid stigit med ungefär 9,2% per år(totalt ca 140%). Den hyperinflatoriska tiden verkar vara förbi och det senaste decenniet har Brasiliens ekonomi blomstrat. Brasilien som utvecklings-case fortsätter attrahera både utländska investerare och företag.

Hur investerar du i Brasilien?

För att investera i Brasilien skulle det bästa förslaget vara att investera i en indexfond. Brasilien har många olika index (t.ex. det breda IBovespa eller smalare IBX50) så läs på innan du bestämmer dig! Brasilianska företag förekommer också i fonder som riktat in sig på Emerging Markets (och BRIC) om du hellre vill exponera dig den vägen.

Många brasilianska företag ger även ut ADR:er (American Depository Receipt) och GDR:er (Global Depository Receipt), vilket är värdepapper som representerar ett specifikt antal aktier i företaget (t.ex. 1 aktie i Ambev S.A. noterad på New York-börsen är en ADR som representerar 1 aktie i Ambev ticker ”ABEV3” noterat på brasilianska Bovespa).

Fonder för investering i Brasilien

Om du är intresserad av att investera i Brasilien har vi här tagit fram några exempel på fonder:

Slutsats Brasilien:

  • Brasilien är ett av BRIC-länderna (som tillhör utvecklingsländerna ”Emerging Markets”)
  • Brasiliens ekonomi består av främst råvaror och industri, finansiella institutioner är också tunga i index
  • Det skakiga förflutna verkar vara över, men osäkerhet finns och risken ska räknas in i förväntad avkastning
  • Bästa sättet att exponera sig mot Brasilien är indexfonder eller ETF:er. Det går även att köpa ADR:er och GDR:er för vissa brasilianska företag