Starta ditt sparande idag genom Avanza.

Avanza eller Nordnet?

Om man vill börja handla med aktier eller fonder finns det en rad olika aktiemäklartjänster att välja på. De flesta banker erbjuder sin egen lösning, men de idag populäraste tjänsterna i Sverige är Avanza och Nordnet.

Både Avanza och Nordnet erbjuder digital aktiehandel och fondsparande till privatpersoner. Det är svårt att säga vilken aktiemäklartjänst som är bäst, men nedan kommer vi att reda ut skillnaderna mellan Avanza och Nordnet och guida dig till den tjänst som förhoppningsvis passar dina önskemål allra bäst.

 

Avanza

avanza logotyp

Avanza grundades 1999, då under namnet HQ.se. Ett par år senare, 2001, köpte de nätmäklaren Avanza och valde då att byta namn på hela verksamheten. Rikard Josefsson är idag VD på Avanza.

Avanza är ett börsnoterat bolag på Stockholmsbörsen.

Avanzas huvudsakliga mål är att vara en bank för sparande och investeringar. Sparandet kan förekomma i flera olika former: pensionssparande, placering i fonder och placering i aktier. Ungefär 4 % av den svenska sparmarkanden förvaltas av Avanza, cirka 359 miljarder kronor, och idag har de över 900 000 sparkunder i Sverige.

Sedan 2013 har Avanza valt att sakta men säkert bredda sin verksamhet. De började med att erbjuda sina private banking-kunder bolån, och valde 2017 att utöka bolåneverksamheten till sin bredare kundgrupp.

Avanza erbjuder dock inte alla tjänster som en traditionell storbank gör. De har till exempel inga betalningsfunktioner som bankkort och du kan inte ha ett lönekonto hos Avanza.

Om man vill ha tips om sparande och investeringar driver Avanza både Avanzabloggen och Avanzapodden där profilerna Nicklas Andersson och Johanna Kull tipsar om privatekonomi.

Fem populära fonder på Avanza:

Avanza

 StartMiniSmallMediumFast pris
Rörligt courtage0 %0,25 %0,15 %0,069 %0 %
Lägsta courtage0 kr1 kr39 kr69 kr99 kr
Passar <50 000 kr i depå< 15 600 kr15 600 – 46 000 kr46 000 – 143 500 kr>143 500 kr

Nordnet

nordnet logotyp

Nordnet grundades 1996 och var då en av Sveriges första internetmäklare. Nordnet börsnoterades på Stockholmsbörsen 1999, men 2017 avnoterades bolaget och det drivs numera som ett privatägt bolag. Nordnets VD är Anders Danielsson.

Nordnet har verksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Precis som Avanza fokuserar Nordnet på sparande och investeringar. Med hjälp av Nordnet har man möjlighet att investera pengar i aktier och fonder, pensionsspara och sätta in pengar på sparkonton.

Nordnet har idag omkring 760 000 kunder i hela norden och ett totalt sparkapital på 286 miljarder kronor.

Förutom sitt fokus på sparande, investering och pension så erbjuder Nordnet även olika typer av lån. De erbjuder privatlån utan säkerhet, värdepappersbelåning och, vad Nordnet själva kallar, marknadens billigaste bolån.

Precis som hos Avanza så kan du inte ha ett traditionellt lönekonto eller betalkort hos Nordnet.

Nordnet driver Nordnetbloggen där bland annat Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet, tipsar om investeringar och privatekonomi.

Nordnet

 MiniLitenMellanFast
Rörligt courtage0,25 %0,15 %0,069 %99 kr
Lägsta courtage1 kr39 kr60 kr99 kr
Passar<15 000 kr15 600 – 46 000 kr46 000 – 143 478 kr>143 378 kr

Shareville

Shareville är ett online forum som ägs av Nordnet där medlemmar kan tipsa om investeringar och sparande. Det som gör Shareville unikt jämfört med många andra liknande plattformar är att alla medlemmars aktieportföljer uppdateras i realtid.

Priser

Det kostar ungefär lika mycket att handla med aktier på Avanza som på Nordnet. För de minsta affärerna, och om man har under 50 000 kronor placerade hos Avanza, är det helt kostnadsfritt, medan samma affär kostar en liten avgift hos Nordnet. En affär kostar max 99 kronor hos båda aktörer.

Nordnet har dock en Kom igång-rabatt som kan jämföras med Avanzas kostnadsfria alternativ för mindre affärer. Med Nordnets Kom igång får man under sex månader göra upp till 500 kostnadsfria affärer om man har haft max 80 000 kronor placerade hos Nordnet.

Sparkonto

Om du vill sätta in dina pengar på ett traditionellt sparkonto erbjuder Avanza och Nordnet det.

Avanza tillhandahåller sina sparkonton med en rad olika samarbetspartner, Collector, Santander, Resurs Bank, Nordax och Klarna. Avanzas samarbetspartners sätter rätan och den ligger på mellan 0,15 % och 0,65 % beroende på vilket sparkonto du väljer.

Fördelen med att öppna ett sparkonto via Avanza är att du enkelt kan föra över pengarna från sparkontot till dina andra konton i Avanza om du vill göra en snabb affär.

Nordnets sparkonto erbjuder just nu 0 % ränta. Det innebär att dina pengar bara placeras utan att det finns någon möjlighet för tillväxt.

Både Avanzas och Nordnets sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Fastän Avanzas sparränta är något bättre än Nordnets så är det värt att lyfta att många andra banker erbjuder betydligt bättre sparränta än Avanza för traditionella sparkonton. Om man vill ha en riktigt bra sparränta brukar man behöva låsa sina pengar på kontot under ett antal år.

Fonder

Avanza och Nordnet har båda en egen och helt kostnadsfri indexfond. Avanzas heter Avanza Zero, och Nordnets heter Nordnet Superfonden. Skillnaden mellan de båda indexfonderna är att de använder sig av olika jämförelseindex. Avanza Zeros jämförelseindex är SIX30RX, och Nordnet Superfondens är OMXSBGI.

Att Avanza och Nordnet har kostnadsfria indexfonder betyder att de inte tar ut någon förvaltningsavgift varje år som många av storbankerna gör. Avanza använder den här fördelen som ett säljande argument i sin verksamhet och har som slogan: ”Hos oss ska dina pengar gå till dig själv, inte till onödiga avgifter.”

Plattform

Nordnet och Avanza skiljer sig kanske mest åt om man tittar på deras plattformar och användargränssnitt. De erbjuder båda bra hemsidor och appar där man lätt kan göra sina affärer och hålla koll på sina pengar, var man än är. De erbjuder liknande verktyg och ett stort utbud av aktier.

Vid bedömning av plattform och användargränssnitt handlar det väldigt mycket om smak och vana om man föredrar den ena framför den andra.

Kundtjänst och kundservice

Avanza och Nordnet sköter all sin kundservice och kundtjänst via telefon och mejl. De har alltså inga fysiska kontor där man kan besöka en bankman, utan all kommunikation sker via internet eller telefon.

Om man inte kan välja

Om du fortfarande är osäker på vilken nätmäklare du ska välja gäller det helt enkelt att prova sig fram. Det är helt kostnadsfritt att öppna ett konto hos både Nordnet och Avanza och du behöver inte sätta in några pengar. Det är alltså fritt fram att prova på de båda tjänsterna och se vilken du föredrar. Vem vet, du kanske tycker om båda lika mycket och väljer att dela upp ditt sparande på de två olika tjänsterna. Du kan till exempel pensionsspara på Nordnet och aktiespara på Avanza, man behöver alltså inte alltid välja.

Om du faktiskt väljer så är det bra att veta att skillnaderna mellan de båda tjänsterna är relativt små. Du behöver alltså inte känna att du går miste om något om du har valt den ena tjänsten framför den andra.

Starta ditt sparande idag genom Avanza.