Investera i onoterade bolag

Hur investerar man i onoterade bolag?

Att investera i onoterade värdepapper innebär att investera i bolag som inte är noterade på Stockholmsbörsen, och kanske inte ens handlas på en marknadsplats. Det finns flera olika sätt att investera i onoterade bolag. Det vanligaste är genom ett investmentbolag.

Investera genom investmentbolag

Några av de större (eller åtminstone mer kända) svenska investmentbolagen är Kinnevik, Investor, Lundbergföretagen, Industrivärden, Latour, Ratos, Svolder, Creades, Öresund och Spiltan. Genom att investera i dessa börsnoterade bolag får du en exponering mot onoterade innehav, som till exempels Spiltans investering i Boule Bar.

Dessutom finns det flera crowdfunding-sidor där onoterade bolag gör en notering på en så kallad alternativ lista, där många småägare tillsammans köper aktier i ett bolag (läs mer på pepins.com).

Bästa fonderna inom investmentbolag

Vi har listat de fonder inom investmentbolag som har gett bäst avkastning de senaste 5 åren:

Onoterade bolag

Onoterade bolag har sannolikt inte haft pressen som aktieanalytiker och börsfolk sätter på bolag när det kommer till att kommunicera sina mål med marknaden, rapporter och annat. Dessutom är de oftast mycket mindre än många börsbolag och bara det innebär en risk. Onoterade bolag är också ganska svåra att värdera.

Fördelar med onoterat bolag

En av de potentiella fördelarna med att investera i onoterade bolag är att tillväxtsfarten för unga bolag ofta kan vara ganska extrem. Får de in tillräckligt med kapital vid rätt tidpunkt är det inte ovanligt att de växer med 50-100% första åren.

Hett tips

Fondbolaget Spiltan (dotterbolag till investmentbolaget Spiltan) har en två billiga fonder som jag kan rekommendera! Den ena heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag , har 0,2% i förvaltningsavgift och investerar mestadels bara i de större svenska investmentbolagen (Kinnevik, Investor, Industrivärden, Lundbergföretagen).

På så sätt får du exponering mot en massa intressanta och onoterade innehav som ovanstående investmentbolag äger. Den andra heter Spiltan Globalfond Investmentbolag, och har 0,5% i avgift och innehaven är internationellt stora investmentbolag (Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway är största innehavet, och den inkluderar även t.ex. Fairfax, Loews och EXOR).

En fond som i sin tur äger olika investmentbolag är ett väldigt enkelt sätt att få exponering mot många olika bolag i många olika branscher. Bra diversifiering och bra avkastning (eftersom många av dessa investmentbolag ofta slår index) till en låg avgift!

Slutsats onoterade bolag:

  • Lättaste sättet att investera i onoterat är genom investmentbolag
  • Finns stora risker med att investera direkt i onoterade bolag, gör extra mycket research
  • Fördelen är potentiella utvecklingen om bolaget lyckas med sin idé
  • Det finns breda, passiva fonder som erbjuder exponering mot onoterade innehav
  • Tips om Spiltans investmentbolagsfonder. Låg avgift och bra exponering mot många investmentbolag!