Starta ditt sparande idag genom Avanza.

Varför är det bra att spara i fonder?

Fondsparande är ett vanligt sätt att spara pengar långsiktigt. Det är även så staten hanterar vårt pensionssparande. Men varför är fonder ett bra alternativ? Vad är för- och nackdelarna med denna sparform?

Kort om fonder

Fonder är kapital som förvaltas och placeras i olika typer av värdepapper. Det är ofta en bank eller annan finansiell institution som tar hand om och förvaltar fondens pengar. Det går att köpa in sig i en fond genom att köpa andelar. Det är det som är fondsparande. Då blir du delägare i alla fondens underliggande tillgångar.

Några vanliga typer av fonder är:

  • Aktiefond
  • Räntefond
  • Blandfond

Fördelar med fonder

Några av de stora fördelarna med att spara i fonder är:

  • Riskspridning – Genom att köpa in dig i en fond får du en automatisk riskspridning, eller så kallad diversifiering. Det är ofta tryggare att äga en fond än att bara äga en enskild aktie till exempel.
  • Enkelhet – Det är väldigt enkelt att spara i fonder. Ofta har du en förvaltare som gör hela jobbet med att leta upp och analysera vilka bolag eller värdepapper som ska ingå i fonden. Hos vissa banker och nätmäklare går det till och med att ha ett automatiskt månadssparande i fonder.
  • Avkastning – Många fonder har en väldigt bra avkastning och levererar bra resultat år efter år. Samtidigt är det värt att nämna att detta varierar enormt från fond till fond och det finns fonder som har gått med stora förluster över långa tidsperioder också.
  • Åtkomst – Genom fonder kan du komma åt bolag på marknader som annars kan vara svåra att nå. Det kan handla om tillväxtmarknader eller länder där börsen inte är så lättillgänglig för oss här i Sverige. Genom fonder kan du dessutom äga andelar av aktier som kanske är för dyra för dig att äga på egen hand.

Nackdelar med fonder

Det finns vissa potentiella nackdelar med att investera i fonder, till exempel:

  • Avgifter – De flesta fonder tar ut en avgift för att sköta om fonden. Avgiften varierar från en bråkdel av en procent, upp till flera procent. Eftersom avgiften är på hela ditt investerade kapital kan det bli ganska mycket pengar om avgiften är hög. Dessutom behöver du betala avgiften oavsett hur bra eller dålig avkastning du fått från ditt sparande.
  • Ingen kontroll – När du sparar i fonder måste du köpa hela paketet som ingår. Du har inte heller någon kontroll på när eller vad förvaltaren väljer att sälja eller köpa. Du blir passiv och lämnar över ditt sparande i någon annans händer, på gott och ont.
  • Långsamt – Att köpa och sälja fonder tar längre tid än det gör att handla med till exempel aktier. När du vill sälja fondandelar tar det från någon dag upp till en hel vecka eller så, beroende på vilken fond det är. Därför är dina pengar lite mer låsta när du är investerad i en fond.

Sammanfattning

Fonder är ett bra alternativ om du vill göra sparandet enkelt. Genom att välja ut en eller ett par bra väldiversifierade fonder med brett innehav, har du goda chanser att över tid få tillbaka en god avkastning.

Populära fonder hos Avanza:

Starta ditt sparande idag genom Avanza.