Starta ditt sparande idag genom Avanza.

Skatteåterbäring – dags att investera?

Om man har deklarerat tidigt utan ändringar har troligtvis skatteåterbäringen redan trillat in på kontot – i alla fall om man har turen att slippa restskatt. Den plötsliga tillökningen på kontot kan göra att det börjar spritta i spenderar-fingrarna. Men att få tillbaka på skatten kan faktiskt vara ett perfekt tillfälle att investera och förhoppningsvis se den där skatteåterbäringen växa lite under åren. Det har varit en turbulten tid på börsen under de senaste månaderna med kraftiga nedgångar. Om man har ögonen på en riktigt långsiktig investering kan just nu vara den perfekta tiden att börja.

Att få tillbaka på skatten

Om man har en digital brevlåda, till exempel Kivra, och deklarerade utan ändringar eller kompletteringar har man troligtvis redan fått sin skatteutbetalning under första halvan av april. Om man har gjort ändringar får man istället vänta till juni. Det här gäller förstås bara om man har betalt för mycket skatt under året. Vissa har oturen att få restskatt – då finns det tyvärr inte så mycket att investera.

Slösa, spara eller investera?

Om man ska konsumera, spara eller investera sin skatteåterbäring beror självklart på hur ens hushållsekonomi ser ut. Om ekonomin är knapp kan utbetalningen från skatteverket vara en räddare i nöden och man har kanske äntligen råd att köpa den där jackan eller kaffekokaren man behövt så länge. Om man har lite större marginaler men känner att den vardagsbuffert man har inte riktigt räcker till är det en bättre idé att placera skatteåterbäringen på ett sparkonto. Det är alltid bra att ha en lättillgänglig buffert om man skulle stöta på en stor oförutsedd utgift.

Om man har en god ekonomi och en stabil buffert kan det vara läge att investera pengarna istället. Att investera sina pengar på börsen kommer alltid med en risk, det kan man inte komma undan. Pengarna man investerar kan både minska och öka i värde. Om man känner att man har råd att ta den risken är det dags att investera.

Här är bra tips för nybörjare som vill komma igång med aktier eller fonder.

Oroliga tider ger en orolig börs

Början på 2020 har varit turbulent på börsen och många pilar har pekat neråt under både mars och april. Om man har som mål att investera under riktigt lång tid kan en turbulent börs med kraftiga nedgångar vara ett ypperligt tillfälle att investera. Många aktier ligger, eller har legat, på rekordlåga nivåer – det har alltså aldrig varit billigare att investera än nu.

Vi har haft en lång period av uppgång på börsen, förr eller senare skulle den dippa igen. Vilket betyder att den förr eller senare kommer att resa sig igen – och vi kommer ta oss ur den här krisen också.

Investera med andra i åtanke

Hur ska man egentligen tänka när man investerar? Det är såklart upp till var och en var man vill lägga sina pengar och vad man känner är en säker investering. En idé nu under skatteåterbäringstider kan vara att investera i det man tror att andra kommer att konsumera när de får tillbaka sina pengar. Investera kanske i ett klädföretag eller spelutveckling?

Ta vara på skatteåterbäringen – i bästa fall kan du njuta av den i många år framöver!

Inläggsförfattare: Freelancer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Starta ditt sparande idag genom Avanza.