Skatteåterbäring – dags att investera?

Framåt våren eller till sommaren brukar många få sin skatteåterbäring, om det blir någon just det året vill säga. I värsta fall kan det förstås istället bli en restskatt. I den här artikeln går vi igenom lite grundläggande information om skatteåterbäring,  förlslag på vad du kan investera skatteåterbäringen i, svarar på några vanliga frågor, samt ger dig några tips på hur du kan tänka kring skatteåterbäringen.

Om man har deklarerat tidigt utan ändringar har troligtvis skatteåterbäringen redan trillat in på kontot – i alla fall om man har turen att slippa restskatt. Den plötsliga tillökningen på kontot kan göra att det börjar spritta i spenderar-fingrarna. Men att få tillbaka på skatten kan faktiskt vara ett perfekt tillfälle att investera och förhoppningsvis se den där skatteåterbäringen växa lite under åren. Det har varit en turbulten tid på börsen under de senaste månaderna med kraftiga nedgångar. Om man har ögonen på en riktigt långsiktig investering kan just nu vara den perfekta tiden att börja.

Att få tillbaka på skatten

Om man har en digital brevlåda, till exempel Kivra, och deklarerade utan ändringar eller kompletteringar har man troligtvis redan fått sin skatteutbetalning under första halvan av april. Om man har gjort ändringar får man istället vänta till juni. Det här gäller förstås bara om man har betalt för mycket skatt under året. Vissa har oturen att få restskatt – då finns det tyvärr inte så mycket att investera.

Bra fonder för skatteåterbäringen

Att använda skatteåterbäringen, dvs det man får tillbaka på skatten till att investera i fonder är en utmärkt idé. Det ger oftast en bra start på ditt fondsparande. Sedan rekommenderar vi såklart att du lägger till en månadssparande utöver det. Men att du startar ett fondsparande eller aktiesparande överhuvudetaget är viktigast.

Enklast att handla fonder och aktier tycker vi Avanza är.

Här är ett urval av fonder som vi anser intressant för en välbalanserad fondportfölj:

HÖGST RISK

HÖGRE RISK

MEDELRISK

LÅG RISK

 

Slösa, spara eller investera skatteåterbäringen?

Om man ska konsumera, spara eller investera sin skatteåterbäring beror självklart på hur ens hushållsekonomi ser ut. Om ekonomin är knapp kan utbetalningen från skatteverket vara en räddare i nöden och man har kanske äntligen råd att köpa den där jackan eller kaffekokaren man behövt så länge. Om man har lite större marginaler men känner att den vardagsbuffert man har inte riktigt räcker till är det en bättre idé att placera skatteåterbäringen på ett sparkonto. Det är alltid bra att ha en lättillgänglig buffert om man skulle stöta på en stor oförutsedd utgift.

Om man har en god ekonomi och en stabil buffert kan det vara läge att investera pengarna istället. Att investera sina pengar på börsen kommer alltid med en risk, det kan man inte komma undan. Pengarna man investerar kan både minska och öka i värde. Om man känner att man har råd att ta den risken är det dags att investera.

Här är bra tips för nybörjare som vill komma igång med aktier eller fonder.

Oroliga tider ger en orolig börs

Början på 2020 har varit turbulent på börsen och många pilar har pekat neråt under både mars och april. Om man har som mål att investera under riktigt lång tid kan en turbulent börs med kraftiga nedgångar vara ett ypperligt tillfälle att investera. Många aktier ligger, eller har legat, på rekordlåga nivåer – det har alltså aldrig varit billigare att investera än nu.

Vi har haft en lång period av uppgång på börsen, förr eller senare skulle den dippa igen. Vilket betyder att den förr eller senare kommer att resa sig igen – och vi kommer ta oss ur den här krisen också.

 

Vad är egentligen skatteåterbäring?

Om du är anställd och får en lön varje månad så ser din arbetsgivare till att du betalar in rätt mängd inkomstskatt. Detta rapporteras in till Skatteverket som kontrollerar att uppgifterna stämmer, vilket du sedan själv får bekräfta i din deklaration som kommer under det första kvartalet varje år. Om det visar sig att du betalat in för mycket skatt har du rätt att få tillbaka överskottet du betalat in. Detta är alltså din skatteåterbäring.

För de flesta privatpersoner som är anställda är det något som är svårt att ha koll på under årets gång, utan kommer som en (förhoppningsvis glad) överraskning med deklarationen. I värsta fall kan din arbetsgivare ha dragit för lite skatt och du blir tvungen att betala in mer så kallad restskatt för året. För de allra flesta privatpersoner i Sverige är det vanligast att man får skatteåterbäring, då arbetsgivare tenderar att säkerställa att tillräckligt mycket skatt dras.

För den som har lån, till exempel bolån, är det också vanligt att man får skatteåterbäring. Detta beror på att räntan som betalas, till viss del är avdragsgill. Det går alltså att få tillbaka en viss del av det du betalat i ränta på lånet under året.

För företagare är det mer komplicerat att hålla koll på skatten, vilket dock ofta sköts av ekonomiansvariga såsom revisorer. Även företag kan både få tillbaka, eller behöva betala in mer skatt för det gångna året.

När får man sitt skattebesked?

Deklarationen kommer vanligtvis någon gång mellan mars och april varje år. Om du har registrerat att du har en digital brevlåda som tar emot myndighetspost, har du dock möjlighet att få din deklaration någon vecka innan den skulle kommit med posten.

Kom ihåg att om du angivit att du vill ha den digitalt, kommer du förmodligen inte få hem någon i brevlådan så det är viktigt att inte glömma bort att kolla när den kommer.

När får man skatteåterbäringen?

Traditionellt brukar den som har rätt till skatteåterbäring få tillbaka pengarna i början av sommaren. Det brukar dock gå att få dem betydligt tidigare för den som har en digital brevlåda och är ute i tid med att godkänna sin deklaration på nätet. Om du inte behöver göra några ändringar eller lägga till något kan du godkänna och få dina pengar på vårkanten, runt slutet av april.

Genom att sköta deklarationen digitalt, kolla igenom och godkänna den så snabbt som möjligt, ökar du dina chanser att också få tillbaka pengarna så fort Skatteverket börjar betala ut skatteåterbäringen.

Om du har sålt en bostad, sålt aktier i en aktiedepå, eller deklarerar för ett företag, kommer du dock inte att kunna få pengarna på våren utan behöver vänta tills framåt sommaren.

Viktigt att tänka på när det gäller deklarationen

För att deklarationen och skatteåterbäringen ska flyta på och gå så smidigt som möjligt finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på.

Se till att du har föranmält det konto du vill ha dina betalningar utgjorda till. Om du har fått skatteåterbäring tidigare och har kvar samma bank är detta inget du behöver fundera på, men du kan ju alltid logga in på ditt konto hos Skatteverket för att säkerställa att dina uppgifter är korrekta.

Om du inte redan har en digital brevlåda kan det vara värt att skaffa det så tidigt som möjligt. För att du ska kunna få din deklaration digitalt behöver du ha detta klart, samt ha anmält att du tar emot myndighetspost, senast i början av februari.

Vad händer om det blivit något fel i deklarationen?

Om något blivit fel, till exempel att uppgifter kommit in i efterhand som förändrar det som framgick i deklarationen, finns en möjlighet att göra en omprövning. En sådan kan göras i upp till sex år efter det aktuella inkomståret som ska omprövas. På Skatteverkets hemsida finns blanketter för begäran om omprövning.

Det går även att överklaga Skatteverkets beslut. Det görs i sådana fall hos förvaltningsrätten och ska göras i skrift och skickas till kontoret som tagit det aktuella skattebeslutet. Även detta kan göras i upp till sex år från och med aktuellt inkomstår. Blanketter för överklagande finns också att hämta på Skatteverkets hemsida.

Tips på avdrag

För att få tillbaka så mycket som möjligt på skatten är det värt att känna till vilka avdrag du får göra. Se till att inte gå miste om något när du ska deklarera!

  • Aktieaffärer – Om du har sålt aktier via en aktiedepå har du rätt att dra av på förlustaffärer. Håll koll på detta om du har ett aktieinnehav på ett konto som inte är ett ISK eller en kapitalförsäkring.

 

  • Resor i arbetet – Om du kör bil längre sträckor mellan hem och arbete kan du ha rätt att göra avdrag på skatten. Detta gäller om avståndet överstiger 5 kilometer och bilfärden innebär en besparing i tid jämfört med kollektiva färdmedel. Kolla upp exakt vilka regler som gäller hos Skatteverket och se om dessa avdrag kan appliceras på dig!

 

  • Yrkeskostnader – Om du står för kläder eller utrustning som används i ditt arbete har du rätt att göra avdrag på skatten för detta.

 

  • Ränteavdrag – Som tidigare nämnt har du rätt att göra ränteavdrag. Det finns olika avdragsnivåer beroende på hur stor summa avdraget ska göras på. Vid 100 000 kronor i betald ränta går en gräns där allt över det ger rätt till ett något mindre avdrag. Där finns möjlighet att planera under året så att du och din partner delar på räntebetalningen, så att ni inte överstiger 100 000 kronor. Om det är aktuellt för er, finns en hel del att tjäna på att planera detta.

Tips på placeringar för din skatteåterbäring

Många blir glada när de får skatteåterbäringen och börjar genast att fundera över hur den ska spenderas. Blir det en ny tv, en resa, eller kanske en shoppingrunda på stan? Inget av detta är förstås fel utan var och en bör själva bestämma hur de ska hantera sina pengar. Men vi vill dock slå ett slag för att investera pengarna.

Om man ska vara riktigt krass är skatteåterbäring faktiskt dina pengar som skatteverket har hållit åt dig, medan du gått miste om den potentiella avkastningen pengarna kunde gett under tiden. Här kommer några tips på hur du kan placera din skatteåterbäring.

  • Aktier – Att investera skatteåterbäringen direkt in på börsen kommer sannolikt att vara en riktigt bra idé som du får glädje av under många år, om du låter den ligga kvar. Varför bara ha en skatteåterbäring, när du istället kan få aktieutdelningar under många år istället?
  • Fonder – Om du inte vet vilka aktier du vill ha kan du självklart köpa fondandelar istället. Då kan du potentiellt bli delägare i hundratals företag, genom bara en skatteåterbäring!
  • Amortering – Det låter tråkigt, men ditt framtida jag kommer att tacka dig. Ju mer du amorterar nu, desto mer kommer du att kunna tjäna i framtiden när du säljer din bostad.
  • Betala av skulder – Det bör vara självklart, men vi måste ändå nämna det. Har du några högränteskulder eller krediter måste du prioritera dessa innan du börjar tänka på något annat.
  • Låna ut – Det finns flera långivarföretag, så kallade peer-to-peer-lån, där du kan sätta in pengar som sedan lånas ut till olika låntagare. Det är en alternativ investeringsform som kan ge ganska god avkastning. Varför inte prova på detta med din skatteåterbäring?

Sammanfattning om skatteåterbäring

  1. Flera miljoner svenskar får skatteåterbäring varje år. Det är betydligt fler som får tillbaka pengar, än som behöver betala in restskatt.
  2. Genom att vara ute i tid, använda digital brevlåda och ha en deklaration som kan godkännas direkt, går det att få tillbaka sina pengar så tidigt som någon gång på vårkanten omkring april.
  3. Det finns en mängd olika avdrag att göra för att få tillbaka så mycket pengar som möjligt. Dessa är bra att ha koll på så att du inte missar några pengar du har rätt till.
  4. När skattepengarna väl kommer in på ditt konto är de dina att göra vad du vill med. Om du inte behöver pengarna akut kan det vara en god idé att investera dem i något som ger avkastning. På så vis kommer pengarna att vara användbara och jobba för dig under många år framöver.

Investera med andra i åtanke

Hur ska man egentligen tänka när man investerar? Det är såklart upp till var och en var man vill lägga sina pengar och vad man känner är en säker investering. En idé nu under skatteåterbäringstider kan vara att investera i det man tror att andra kommer att konsumera när de får tillbaka sina pengar. Investera kanske i ett klädföretag eller spelutveckling?

Ta vara på skatteåterbäringen – i bästa fall kan du njuta av den i många år framöver!

Inläggsförfattare: Yrsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *