Tittar man tillbaks på november ser det fortfarande optimistiskt ut på börsen med flera branscher som fortsatt går bra. Det visade sig inte minst i Q3 rapporteringen där vinsterna kom in enligt förväntningarna. Efter flera år av expansiv penningpolitik från centralbanker för att hålla farten i ekonomierna uppe har många bolag konsoliderat sig och avstått från att investera. När centralbanker nu förväntas trappa ner stimulanserna har flera branscher ett uppdämt investeringsbehov för att möta en alltjämt stigande efterfrågan i marknaden och expandera enligt plan. Hittills har globala aktier avkastat i snitt 6 % under året.
Det är alltjämt aktier som är den mest attraktiva placeringen med rekordlåga räntor som alternativ. De största riskerna ligger främst i geopolitiska frågor. I USA har presidenten gått bra med en ny skattereform vars reella effekt för ekonomin kan diskuteras, om reformen går att genomföra. Konflikten mellan främst USA och Nordkorea har ännu inte påverkat marknaden nämnvärt.
Viktigt att tänka på om man ska placera nytt sparkapital är tids och riskaspekter samt hur aktiv man vill vara i sitt sparande. Flera branscher har stor potential om man har rätt exponering. Personligen tycker jag att väl positionerade bolag mot stora globala trender inom teknologi och IT är extra intressanta.
Om man vill ta ett bett i marknaden har fastighetsbolag sjunkit rejält senaste tiden. De fastighetsbolag som är exponerade mot kommersiella fastigheter står sig betydligt säkrare i en sviktande fastighetsmarknad vilket jag skriver mer om nedan.
I svensk media är bostadsmarknaden ständigt i centrum. Enligt mäklarstatistik har priserna stannat av och flera bostadsutvecklare av nya projekt har börjat få kalla fötter. Det har skrivits om framflyttade byggstarter och många osålda objekt av färdigställda byggen, med prissänkningar som följd. Mycket psykologi är inblandat och det blir intressant och se om bostadsmarknaden runt om i Sverige blir köparens eller säljarens framöver. Det har under längre tid spekulerats om hur kreditmarknaden kan stramas upp från centralt håll. Nu när marknaden ser ut att lugna ner sig ordentligt har ett mer omfattande amorteringskrav på stora lån och högt belånade fastigheter lagts fram av Sveriges regering. De nya reglerna kommer omfatta nya bolån vilket kan ge en rusning efter bostäder fram tills reglerna träder i kraft.