Investera i kryptovaluta

Kryptovalutan har gjort stora framsteg under 2000-talet och är idag mer mainstream än någonsin. Då är det inte konstigt att allt fler börjar fundera på att investera i det helt digitala systemet. Men hur fungerar egentligen kryptovaluta? Hur investerar man? Och vad är egentligen en Bitcoin? 

Vi går igenom allt du behöver veta om kryptovalutor och hur man investerar. 

Det kontantlösa samhället – ytterligare ett steg mot digitaliseringen 

Att betala med fysiska kontanter blir allt mer ovanligt, särskilt här hemma i Sverige. De allra flesta betalar med kort, och idag finns det till och med butiker som är helt kontantlösas – något som kändes omöjligt för bara något decennium sedan. Våra finansiella lösningar blir allt mer digitala. Istället för att betala med ett fysiskt betalkort väljer många av oss att betala kontaktlöst med vår smartphone eller smarta klocka. 

Man kan se kryptovalutor som ytterligare ett steg i den riktningen, men kryptovalutor är så mycket mer än en digitallösning för pengar. Det är ett helt nytt valutasystem och betalningssystem. 

Vad är kryptovaluta? 

Finanskrisen satte kryptovalutor på kartan 

För att förstå kryptovalutor och hur intresset för dem har ökat börjar vi vid den stora finansiella krisen 2008. Krisen sattes igång på bostadsmarknaden i USA som var både överbelånad och övervärderad. Den spred sig snabbt över hela världen och satte hela det finansiella systemet i gungning. 

Till följd av krisen minskade förtroendet för det traditionella finansiella systemet – kryptovalutor, och i synnerhet Bitcoin, blev plötsligt en intressant investering för många. 

Detta är kryptovaluta

Kryptovalutor bygger på ett transparent digitalt system som står helt utanför centralbankerna. Kryptovalutor finns inte i fysisk form – det finns alltså inga tryckta sedlar eller mynt. Valutan är helt digital. Den skapas digitalt och handlas med digitalt. 

Mining – så tillverkas kryptovaluta 

Bitcoin är den populäraste kryptovalutan idag. Vi tittar närmare på hur Bitcoin tillverkas. 

Valutan produceras av datorer genom så kallad mining, eller brytning på svenska. Tänk dig en gruva där man bryter fram värdefulla mineraler eller andra geologiska material – ungefär så fungerar mining av kryptovaluta, men istället för att fysiskt bryta fram värdefullt material bryter man fram digital valuta med hjälp av en mjukvara. 

Svenska kronor trycks av centralbanken i Sverige, Sveriges Riksbank. De har makt över den svenska kronan och försöker se till att den inte förlorar i värde och att betalningar utförs säkert. Kryptovaluta kan tillverkas, eller minas, av vem som helst. Det finns alltså inte en specifik bank, ett specifikt land eller en specifik person som styr över valutan och dess värde. Värdet på nyskapad valuta bestäms av en fast formel. 

Men kan man inte skapa hur mycket valuta som helst och bli mångmiljonär på kuppen? Tyvärr inte. Man kan nämligen inte skapa hur mycket Bitcoins som helst – då hade antagligen hela systemet fallerat. Den satta mängden Bitcoin som kan existera är 21 miljoner. Värdet på valutan sätts alltså utifrån efterfrågan. Om många vill investera i Bitcoin ökar dess värde, men om alla plötsligt förlorar intresset för valutan helt blir den värdelös. 

Kryptovalutor kan alltså ses som ett svar och motreaktion på centralbankernas makt och det bräckliga finansiella system vi lever med idag. 

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är den mest omtalade digitala valutan idag. Den skapades 2008 av en än idag okänd person eller grupp. Namnet som användes när valutan skapades var Satoshi Nakamoto. Valutan presenterades på ett internetforum som ett betalningssystem där den bestämda matematiken låg som grund. Året senare, 2009, började valutan att användas. Satoshi Nakamoto, vem personen eller personerna än är, har inte synts till sen 2011.

Bitcoins kan användas för att växla till sig andra valutor, handla varor eller tjänster. Det faktiska värdet på valutan är svårt att fastställa, men eftersom intresset för kryptovaluta har ökat markant de senaste åren har även Bitcoins värde ökat. Det är nämligen en valuta som helt värderas utifrån efterfrågan. 

Idag används Bitcoin i större utsträckning som en investering än ett betalmedel. Mindre betalningar görs sällan med Bitcoin, men många väljer att investera i valutan för framtida vinst. 

Hur handlar man Bitcoin?

Man kan göra affärer med kryptovalutor på några olika sätt idag. Om man indirekt vill investera i till exempel Bitcoin kan man välja att investera i företag som arbetar med Bitcoin eller andra kryptovalutor på något sätt.

Om man vill handla med Bitcoin på börsen kan man vända sig till börsnoterade företag som håller på med mining. Ett av de större företagen på börsen är Bitcoin Group som är noterade på den tyska börsen. Bitcoin Group är ett holdingföretag med fokus på kryptovalutor och Blockchain. 

Om man mer direkt vill göra affärer med kryptovaluta finns det två vägar att gå: handla med certifikat eller investera i själva valutan. 

Certifikat

Många av de stora nätbankerna för aktier och fonder erbjuder kryptovaluta-certifikat. Om du handlar med certifikat äger du inte själva valutan, istället äger du ett certifikat som följer valutans kurs. Du kan till exempel vända dig till Avanza eller Nordnet för att göra den här typen av affärer. 

Certifikat för Bitcoin är till exempel Bitcoin XBT, certifikat för Ethereum är till exempel Ethereum XBT. 

Kryptovaluta

Om man vill handla direkt med den faktiska krypovalutan får man vända sig till andra nätmäklare än de vi är vana vid för våra vanliga affärer, en så kallad kryptomäklare. Kryptomäklare handlar endast med kryptovalutor. Exempel är Coinbase och Binance. 

Det är inte riktigt lika enkelt att göra affärer hos en kryptomäklare som det är hos till exempel Avanza eller Nordnet. Det första du behöver är en wallet, eller plånbok, för kryptovalutor.

Kryptoplånbok

En wallet är en digital plånbok för kryptovalutor. Det finns många olika plånböcker som fungerar på  lite olika sätt. Det är viktigt att välja en plånbok med hög säkerhet och som du känner dig bekväm med. Exempel på plånböcker är Ledger Nano X, Etoro Wallet och Tezor. 

Det finns två typer av digitala plånböcker – de som förvara dina tillgångar online och de som förvarar dina tillgångar på en hårddisk. Det senare alternativet är det säkrare. Vilken typ av plånbok du än har är det viktigt att du förvarar nyckeln till den säkert och att du säkerhetskopierar både nyckel och plånbok. 

Många väljer att sprida sina digitala tillgångar på flera olika plånböcker. Då riskerar man inte att förlora allt om företaget, eller man själv, utsätts för hackare. 

Börja gör affärer

När du har din plånbok är det dags att börja göra affärer. Välj en kryptomäklare som du litar på och köp den valuta du är intresserad av. Valutan för du sen över till din digitala plånbok. 

Så handlar du med digitala valutor

Certifikat

Kryptovaluta

  • Skaffa en digital plånbok för kryptovalutor.
  • Besök en kryptomäklare.
  • Köp valuta.
  • För över dina tillgångar till din digitala plånbok. 
  • Säkerhetskopiera din plånbok och din nyckel till plånboken och förvara allt säkert. 

Flera olika digitala valutor – krypto är mer än bara Bitcoin

Bitcoin är långt ifrån den enda kryptovalutan på marknaden idag. Många har sett fördelen med digitala valutor och har skapat egna. Det är långt ifrån alla kryptovalutor som har fått det genomslag som Bitcoin har fått. Idag finns det tusentals olika valutor. Vi listar några av de populäraste på marknaden idag.

De fem populäraste kryptovalutorna just nu (juli 2023)

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Tether
  4. BNB
  5. USD Coin

 

Kryptovalutor

Bitcoin

Bitcoin har vi ju redan bekantat oss med ganska mycket i den här artikeln. Det är den absolut mest mainstreama kryptovaluta och dess värde har verkligen skjutit i höjden. 

Ett exempel på hur Bitcoin har exploderas sen valutan lanserades kan göras med den första kända Bitcoin-affären. Laslo Hanyecz köpte i maj 2010 två stycken pizzor – som han valde att betala för med Bitcoin. Affären kostade honom 10 000 Bitcoins. 2010 motsvarade Bitcoinen ungefär hundra kronor. Ett riktigt klipp för två pizzor! Den stora haken? Idag är samma summa Bitcoin värt över trehundratusen kronor (samma summa Bitcoin var värd över fyrahundra miljoner så sent som 2022). En bra affär 2010, men en dålig affär 2023. Vi får hoppas att pizzorna smakade och att Hanyecz har några Bitcoins kvar i sin plånbok. 

Ethereum

Om man pratar om kryptovalutor bör man nämna Ethereum, eller Ether. Ethereum är en plattform för digitala valutor baserat på ett programmeringsspråk som gör det möjligt för användaren att skapa egna valutor. Tekniken bakom plattformen är samma som den bakom Bitcoin, blockkedjeteknik. 

Litecoin

En valuta som är väldigt lik Bitcoin är Litecoin. Det som gör att Litecoin sticker ut är att den kan användas mycket snabbare än Bitcoin. Det går till exempel snabbare att överföra Litecoin mellan konton vilket gör valutan mer lättanvänd. 

Ripple

Ripple är ett betalsystem baserat på samma teknik som många av de populäraste kryptovalutorna. Tekniken vänder sig främst till aktörer som hanterar stora kapital och ska göra det lättare att göra transaktioner mellan länder. 

Binance Coin 

Kryptomäklaren Binance har utvecklat en egen valuta – Binance Coin. Valutan kan användas på Binances plattform för att betala avgifter och växlingsavgifter. 

Cardano

En av skaparna bakom Ethereum, Charles Hoskinson, står bakom även denna valuta. 

Andra populära kryptovalutor:

  • Tether
  • Polkadot
  • XRP
  • Uniswap
  • Chainlink
  • Dogecoin
  • Solana
  • USD Coin
  • Terra
  • Avalanche

Du hittar alla kryptovalutor rankade efter popularitet på webbplatsen coinmarketcap.com. 

Vad är poängen med kryptovalutor? 

Krytovalutan fick sitt stora genomslag när förtroendet för storbankerna sjönk efter finanskrisen. Att investera i kryptovaluta kan vara ett sätt att ta avstånd från vårt traditionella finansiella system. Huruvida kryptovalutor fortfarande tillhör ”valutarebeller” är såklart omdiskuterat.

I dagsläget investerar de flesta i digitala valutor för spekulation. Man skaffar sig alltså till exempel Bitcoin eftersom man tror att värdet kommer att öka – och då kommer man att göra en vinst på affären. För de allra flesta är det alltså en investering för att öka sina tillgångar. 

Många av kryptovalutorna skapades för att ersätta traditionella betalmedel, Bitcoin är ett sådant exempel. Man ville skapa ett betalmedel helt utan mellanhänder där ingen får provision när man betalar eller gör överföringar. Ursprungsidén med digitala valutor är alltså att tredjepart inte ska kunna tjäna pengar på vanliga människors affärer.

Idag är det dock väldigt få som använder kryptovalutor på det här sättet, men det är förstås möjligt och görs i viss mån. Fördelen med att göra inköp med en digital valuta är att man slipper all inblandning av banker och traditionella betalmedel. Värdet på kryptovalutor kan dock fluktuera väldigt mycket. Det antal Bitcoins man köpte två pizzor för för tio år sedan är till exempel värt en hel förmögenhet idag. 

Är det säkert att använda kryptovalutor?

Att göra affärer med krytovalutor kommer med flera risker som man bör tänka på innan man investerar. 

Den tekniska risken

Den tekniska lösningen för innehav av krytovalutor kan till exempel utsättas för hackningsförsök eller andra former av digitala sabotage. Säkerhetsnivåerna på de olika digitala plånböcker som finns för kryptovalutor kan variera. En plånbok som endast finns online är till exempel mer utsatt för risker än en plånbok som förvaras på en hårddisk offline. 

Det är viktigt att man gör mycket research innan man börjar investera i kryptovalutor. Man bör lära känna den kryptomäklare man planerat att handla ifrån, den digitala plånbok man vill använda och den valuta man tänker sig att handla med. 

Ett lite mer traditionellt sätt att handla med kryptovalutor är förstås att investera i certifikat genom en etablerad nätmäklare. Då äger du inte själva valutan, utan ditt certifikat följer valutans index vilket bestämmer dess värde. Att investera på det här sättet är inte lika tekniskt riskfyllt som att investera is själva valutan. 

Värdets flyktighet  

Att investera i kryptovalutor kommer även med en värderisk. Värdet på kryptovalutor har historiskt sjunkit och stigit kraftigt i perioder – det gäller såklart även Bitcoin. De som investerade i Bitcoin tidigt, och har kvar sitt innehav idag, har sett en otrolig värdeökning. Tänk bara på de två pizzorna vi nämnde tidigare. 2010 var tio tusen bitcoins värda runt hundra svenska kronor, idag är samma summa värd över fyra miljarder. Få investeringar har den typen av utdelning. 

Det är förstås viktigt att poängtera att bara för att Bitcoin historiskt har ökat väldigt mycket i värde, betyder inte det att valutan kommer att fortsätta göra det. Värdet på en kryptovaluta bestäms av efterfrågan. Om intresset minkar kommer även valutans värde att minska. Detta gör även valutan väldigt påverkningsbar av kupper och mediautspel. Om stora profiler som många lyssnar på och litar på pratar gott om valutan kan det påverka dens värde positivt. Samma sak gäller förstås om samma profiler pratar illa om valutan. 

Lagstiftningar och regler

Framtiden kan även komma med ytterligare risker för den som investerat i kryptovaluta. Eftersom valutaformen fortfarande är så pass ung formas system och lagstiftningar fortfarande kring den runt om i världen. Det finns alltså en risk att handel med krytovalutor regleras på ett ofördelaktigt sätt för den som investerat i framtiden. 

Skatt på kryptovalutor 

Precis som med de flesta andra investeringarna ska man betala skatt på den eventuella vinst man plockar ut på sin investering i kryptovalutor. 

Om du har gjort någon form av handel eller transaktion med din kryptovaluta ska du redovisa det i din deklaration. Om transaktionen har lett till en vinst för dig ska du betala skatt, 30 %, på den vinsten. 

Du ska redovisa din kryptovaluta i din deklaration om du har: 

  • Sålt
  • Bytt kryptovaluta mot en annan kryptovaluta – till exempel bytt Bitcoin mot Ether
  • Använt kryptovaluta vid betalning av en produkt eller tjänst – till exempel om du köpt pizza eller en spabehandling
  • Använt kryptovaluta som insats vid spel
  • Lånat ut valuta
  • Bytt din kryptovaluta mot fiatvaluta – till exempel brittiska pund eller amerikanska dollar

Läs mer på Skatteverkets hemsida om hur du går tillväga när du deklarerar din användning av kryptovaluta. Där hittar du tydliga räkneexempel och mer information. 

Skatt på certifikat

Om du har investerat i certifikat kan du placera investeringen på ett par olika typ er av konto: ett aktie- eller fondkonto, eller ett investeringssparkonto. Om investeringen ligger på ett vanligt fondkonto betalar du 30 % i skatt på din vinst. Om investeringen ligger på ett investeringssparkonto beskattas du automatiskt årligen. 

Att tänka på – innan du investerar i kryptovaluta

Att göra affärer på börsen leder alltid till en viss risk. Att investera i digitala valutor kommer vanligtvis med en lite större risk än traditionella valutor, fonder och aktier. Kursen för kryptovalutor svänger ofta väldigt snabbt vilket gör att värdet kan förändras i en handvändning. En affär kan ge stora vinster eller stora förluster.

Om man är intresserad av att börja investera i digitala valutor är det ett bra tips att inleda smått och känna in investeringsformen. Satsa inte ditt totala sparkapital på krypto, utan ta en liten del som du klarar av att förlora om något skulle hända. 

Läs på om valutaformen och följ med i nyhetsrapporteringen. Följ kursen och håll dig uppdaterad. 

Investera i digitala valutor:

  • Det finns tusentals olika typer av kryptovalutor. Den mest omtalade är Bitcoin.
  • Handla med certifikat, som följer ett index, eller investera direkt i valutan.
  • Använd en säker digital plånbok för att förvara din valuta. Säkerhetskopiera nyckel och plånbok.
  • Handla med certifikat om du vill göra affärer genom nätmäklare som Avanza och Nordnet.
  • Redovisa din användning av kryptovaluta i din deklaration.
  • Betala 30 % i skatt på din vinst.
  • Följ nyhetsrapportering, kurser och diskussioner på forum för att hålla dig uppdaterad.
  • Tänk på risken – kursen kan svänga snabbt och värdet är ofta lite mer flyktigt än värdet på traditionella aktier och fonder. 

Frågor och svar om att investera i kryptovaluta

Var är det bäst att köpa kryptovaluta?

Nätbanker som Avanza och Nordnet är populära handelsplatser för derivat som följer priset på krytovalutor som Bitcoin och Ethereum. Om man vill investera direkt i krypto finns alternativ som Trijo.

Vilken kryptovaluta ska man köpa?

Det är svårt att svara. på och beror på vad man har för mål med sin investering. Vårt råd är att läsa på grundligt om utbudet och vad en investering i kryptovaluta innebär innan man gör sitt val.

Kan man köpa kryptovaluta på Avanza eller Nordnet?

Nej, det kan man inte. Det man kan göra, om man vill investera indirekt i krypto hos en av dessa banker, är att investera i ett derivat eller certifikat som följer valutans utveckling.

Vilka kryptovalutor finns det?

Utbudet av kryptovalutor är stort och förändras pågående. Några av de största valutorna är Bitcoin, Ethereum, Tether, Binane Coin och USD Coin. Läs mer om olika kryptovalutor i vår guide.