Investera i teknologi

Teknologi-boom och investeringar

Den teknologiska framfarten i världen tycks bara öka i tempo hela tiden. Med stora techbolag som Meta och Apple som bara växer och växer, och blir mer och mer integrerade i vår vardag är det svårt att se vart denna utveckling ska ta vägen annat än upp.

Techbolagen har sedan finanskrisen 2008 varit en av de sektorer som presterat allra bäst och vi har sett stor tillväxt i branschen. Men hur gör man om man vill investera i denna teknologiska utveckling, och vad ska man tänka på?

FAANG-aktierna i USA

Som vi skrivit om i avsnittet som handlar om Nordamerika finns en grupp aktier som kallas för FAANG-aktierna. Det är Meta (tidigare Facebook), Apple, Amazon, Netflix och Alphabet (tidigare Google). Tillsammans utgör de kärnan av den amerikanska teknologiboomen under de senaste åren. Just dessa bolag sticker ut för att de räknas som tillväxtbolag, medan andra techbolag som Microsoft snarare räknas som ett värdebolag.

Teknologi och USA

Det är en stor del av den teknologiska utvecklingen som sker i USA. Ca 20-25% av amerikanska börsen anses idag bestå av teknologibolag, så ett sätt att investera i teknologi skulle ju helt enkelt kunna vara genom en vanlig USA-fond. Troligtvis kommer denna sektor att både växa och vara framgångsrik även framöver.

Globalfonder och tech

Eftersom amerikanska börsen dessutom motsvarar mer än halva den globala ekonomin är även en väldigt stor del av en globalfond faktiskt amerikansk teknologi (ca 10%), men då får man dessutom internationell teknologi (kinesiska Tencent och Baidu t.ex.). Det kan vara värt att fundera på, även om det skulle innebära exponering mot helt andra branscher också.

Branschfonder

Känner man att man ändå inte vill investera i en USA-fond eller en globalfond, utan hellre vill komma åt en renodlad teknologifond finns såklart sådana också.

Swedbank Robur Ny Teknik som investerar i svenska och nordiska teknikbolag (med relativt hög avgift), eller SEB Teknologifond som består av till stor del de amerikanska teknologibolagen (FAANG-aktierna och Microsoft), men också andra.

Det viktiga att tänka på när det kommer till branschfonder inom teknologisektorn är att inte betala en dyr avgift om fonden följer något bransch-index, men är fonden aktivt förvaltad kan den kanske vara värd en lite högre avgift.

Ta reda på strategin, underliggande värdepapper och avgift innan du köper en fond.

Bästa fonderna med inriktning på ny teknik

Vi har listat de bästa fonderna med inriktning på ny teknik som har gett riktigt bra avkastning de senaste 5 åren:

Slutsats teknologi investering:

  • Teknologin blir mer och mer integrerad i samhället och sektorn växer så det knakar.
  • FAANG-aktierna i USA är till stor del anledningen varför teknologisektorn växer så mycket.
  • I USA är ca 25% börsen techbolag, så en USA-fond täcker upp teknologisektorn ganska bra.
  • En globalfond är också ganska tungt viktad mot teknologi (ca 10% från USA och sedan ytterligare en hel del internationellt).
  • Teknologi-branschfonder finns såklart också. Vissa har hög avgift, så läs på noga innan.

Vanliga frågor och svar om att investera i teknologi

Vilka bolag ingår i FAANG?

FAANG är ett samlingsnamn på de fem största teknikbolagen i USA. Det är Meta (tidigare Facebook), Amazon, Apple, Netflix och Alphabet (tidigare Google).

Hur kan man investera i teknologi?

Man kan investera i aktier och fonder inom tech och teknikbranschen om man är intresserad av att investera i teknologi. Man kan köpa renodlade aktier i techbolag, till exempel Meta, Amazon, Apple, Netflix eller Alphabet, eller köpa fonder som investerar i teknikbolag.

Vilken teknikfond är bäst?

Den teknikfond som har gått bäst hittills 2023 är JPM US Technology A (acc) USD. Fonden investerar bland annat i Meta, Tesla, Alphabet, Netflix och Amazon. Fonden är inriktad på den amerikanska tech-marknaden. Du hittar en topplista med alla de bästa teknikfonderna just nupå Faktaomfonder.se.

Vilka är de bästa teknikaktierna?

Teknikaktier som har gått riktigt bra under de senaste 10 åren är: Nvidia, Fortnox, Tesla, AMD och Netflix. De flesta återfinns på den amerikanska marknaden, men Fortnox är svenskt.