Investera i ädelmetaller

Vilka ädelmetaller investerar man i?

Det finns flera olika former av ädelmetaller som du kan investera dina pengar i. I denna artikel ska vi titta på flera av dessa ädelmetaller och se vilka du kan investera i. Vilka metaller är bra att investera i och vilka är mindre bra att satsa sina pengar på.

Fonder där du kan investera i ädelmetaller

Om du är intresserad av att investera i ädelmetaller har vi tagit fram en lista med fonder inriktade på ädelmetaller:

Investera i silver

Att investera i silver har varit ganska populärt över åren. Det finns de som anser att silver är en bra ”hedge” mot en sur börs och att man kan skydda portföljen genom att investera en del av sina pengar i silver. Silver används inte bara som tillgång eller till smycken, utan har även många användningsområden inom industri, vetenskap och teknik.

Eftersom silver är en råvara finns det två olika sätt att exponera sig mot silver: det ena är direkt i silverpriset och det andra är i företag som producerar silver. Detta är samma sak som andra råvaror, och du kan läsa mer om det i avsnittet om oljefonder här.

Investera i guld Guld

Guld har historiskt varit en av de absolut mest populära råvarorna att investera i. Vill du veta mer om att investera i guld rekommenderar vi att du läser det separata avsnittet om att investera i guldfonder här.

Investera i platina

En annan ädelmetall som blivit populär att investera i är platina. Den största delen av världens platinaproduktion sker i Sydafrika och platina används främst i biltillverkning (katalysatorn som sitter under bilen innehåller platina), smyckestillverkning och elektronik. Eftersom majoriteten av platinat i världen kommer ifrån Sydafrika påverkar den sydafrikanska börsvolatiliteten platinapriset ganska mycket.

Investera i koppar

Som du säkert känner till är koppar en bra elledare. Koppar är också en vanlig ädelmetall att investera i, trots att den är väldigt billig i förhållande till de andra ädelmetallerna. Koppar produceras främst i Sydamerika och Kina och används förutom till ledning av elektricitet även till andra saker inom industri- och byggbranscherna.

Vad ska man tänka på?

Råvarupriser fluktuerar dagligen och det kan vara svårt att förutse vad som ska hända med priset av en råvara. Om det är en sak som är säkert så är det att historiskt är t.ex. guld en mycket sämre investering än aktiemarknaden.

Förklaringen till det är att guld inte skapar något värde i sig, utan man hoppas bara att nästa person ska vilja betala mer för guldet än vad jag precis gjort. Aktiefonder, å andra sidan, skapar ju ett värde genom att de äger en del av ett företag och företaget (förhoppningsvis) växer och skapar värde.

Slutsats ädelmetaller:

  • Guld, Silver, Platina och Koppar är de vanligaste ädelmetallerna att investera i
  • De har lite olika karaktärsdrag som man bör ha koll på om man ska investera i råvaran
  • Historiskt har guld varit en sämre investering än aktiemarknaden, men eftersom efterfrågan för guld ständigt ökar (smycken och annat) kan man argumentera för att det är en investering med mycket låg risk

Vanliga frågor och svar om att investera i ädelmetaller

Hur kan man investera i guld eller silver?

Det finns olika sätt att investera i ädelmetaller som guld och silver. Man kan såklart köpa fysiskt guld eller silver, eller investera i fonder eller aktier som investerar i företag verksamma inom guld- eller silverbranschen. Man kan även investera i en EFT som äger fysiska ädelmetaller.

Vilka ädelmetaller kan man investera i?

Ädelmetaller som är vanliga att investera i är guld, silver, koppar och platina.

Vilka fonder investerar i ädelmetaller?

På Faktaomfonder hittar du en lista på fonder som investerar i ädelmetaller som guld, silver, platina och koppar.

Hur investerar man i guld på Avanza?

Du kan investera i guld genom att investera i aktier eller fonder som på något sätt har en koppling till guldindustrin. Det kan till exempel vara aktier i bolag som arbetar med utvinning av guld, företag som bearbetar guld eller företag som tillverkar produkter av guld.